Vremenska prognoza

petak, 21 septembar 2018 09:15

Stare zanatlije prezentovale svoja umjeća

Manifestacija „Dani starih zanata, viteštva i tradicije“ počela je predstavljem starih zanata i vještina ispred Kulturnog centra u Gradišci.

Stare zanatlije prezentovale svoja umjeća

Svoja umjeća demonstriralo je 15-ak učesnika, među kojima su kovač, kazandžija, čamdžija, poslastičar i drugi. Dario Škorić, trnkar iz Jazovca, od ražene slame izrađuje stare košnice - trnke.

„Bavim se pčelarstvom, a usput i trnkarstvom. Naslijedio sam zanat od svojih predaka. Danas ovo više niko ne radi. Mogu nešto i zaraditi od prodaje trnki“, kaže Škorić.

Remenar Ranko Vukotić iz Kozinaca više od 50 godina se bavi ovim zanatom. Svoje znanje prenio je na sina, ali kaže da, nažalost, posla imaju sve manje.

„Učio sam zanat u Novoj Gradišci. Izrađujem za konje opremu, kaiše, i drugo, sve od debele kože“, kaže Vukotić.

Jedina dama među zanatlijama bila je Mira Čavlović Jalić iz Laktaša. Mira je jedini registrovani opančar u BiH. Kaže da su njeni opanci obišli sve kontinente.

„Počela sam prije pet godina da se bavim opančarstvom. Prva sam koja je na ove prostore vratila ovaj zanat, koji je bio izumro. U početku je bilo jako teško, sada je puno lakše “, kaže Mira.

Manifestaciju „Dani starih zanata, viteštva i tradicije“ organizovali su Kulturni centar i Zavičajni muzej iz Gradiške. Direktor Kulturnog centra Željko Blagojević kaže da je cilj predstavljanja starih zanata da mladi vide kako se nekada radilo, i da se stari zanati otrgnu zaboravu.

„Želimo da prikažemo ove stare zanate, da oni opet zažive, i da budu uvršteni u turističku atrakciju opštine“, kazao je Blagojević.

Podršku događaju dali su Opština Graidška i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

„Ovakva manifestacija je bitna da mladi, ali i svi ostali, vide stare zanate, da bar znaju kako se nekada radilo“, rekao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

„Važno je da se podsjetimo naše tradicije i istorije. Nekada su se sa dušom pravili proizvodi, danas samo mašine rade. Ipak, i danas nam trebaju stare zanatlije, jer mašine ne mogu sve da odrade“, istakao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Ispred Kulturnog centra predstavila su se i udruženja žena. Vrijedne domaćice pripremile su tradicionalnu hranu, a posjetiocima su pokazale kako se razvijaju domaće kore za pitu.

Info+ kablovski kanal