Vremenska prognoza

sreda, 04 februar 2015 15:12

Svjetski dan borbe protiv raka

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka. Od ove teške bolesti devedesteih godina oboljela je Dobrila Dejanović iz Gradiške.

Svjetski dan borbe protiv raka

“Nije lako suočiti se, posebno ženama, jer se odstranjuje jedan dio tijela. Iz mog valstitog iskustva najbitnija je psiha, da se krene napred I da se ima neki motiv I da se oboljela osoba bori” priča Dejanovićeva koja je inače u Udruženju žena oboljelih od raka dojke “Narcis” Gradiška.

Osim što se suočavaju sa činjenicom da boluju od raka, njihovu situaciju dodatno otežavaju i drugi faktori. U posljednje vrijeme oboljeli imaju probleme sa nabavkom ljekova. “Imamo problema sa nabavkom citostatika, neki ljekovi nisu dostupni, tako da sve to na pacijente psihički djeluje, smatraju da su otpisani” kaže Dobrila Dejanović.

Sa ovim i sličnim problemima suočavaju se mnogi, jer je nažalost broj oboljelih od raznih oblika karcinoma svake godine sve veći. “Najčešći kod žena je rak dojke, dok je kod muškaraca prisutan karcinom pluća, stim da su učestali I karcinom rektuma. Bolest je vrlo ozbiljna,a najvažnije je kada se dijagnostikuje I da to bude što ranije” rekla je dr Dejana Desančić, načelnik Radiološke službe.

Faktori rizika za sve karcinome uglavnom su način života, stres i ishrana kao i genetska predispozicija. Doktorica Desančić kaže da je se danas povećava i broj muškaraca koji su oboljeli od karcinoma dojke,iako su žene I dalje u većoj opasnosti. S toga ona još jednom naglašva važnost prevetivnih pregleda. “Danas se smatra da dojku treba pregledati čim je ona porasla. Kod mlađih treba uraditi ultrazvuk, a nakon četrdeset godina redovan mamografski pregled” smatra dr Desančić.

S obzirom da je u velikom procentu  karcinom izlečiv, ukoliko je otkriven u ranijoj fazi i Svjetski dan borbe protiv rak svake godine obilježava se 04. februara, s ciljem podizanja svijesti o raku, mogućnostima u prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju raka.

Info+ kablovski kanal