Vremenska prognoza

ponedeljak, 15 jun 2020 11:55

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Svake godine 14. juna širom svijeta se obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, a događaj ima za cilj podizanje svijesti o potrebama za sigurnom krvi i krvnim sastojcima, te iskazivanje zahvalnosti dobrovoljnim davaocima za njihovu humanu gestu kojom spašavaju živote.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Među tim humanistma u Gradišci koji redovno daruju svoju krv su Bojan Živković i Dejan Gvozden.

Dejan Gvozden je prvi put dao krv 2000. godine, a od sada je 53 puta dao krv. To je kaže on human gest i time pomaže ljudima.

Bojan Živković je prvi put dao krv 2004. godine i do sada je 6 puta darovao krv.

Na području Gradiške, što se tiče broja davalaca, situacija je zadovoljavajuća, istakla je načelnik Službe za transfuziju krvi u gradiškoj Bolnici dr Marija Cvjetković. Ona kaže da ima dosta višestrukih davalaca, te da je u posljednje vrijeme povećan  broj žena davalaca krvi.

“Prošle godine smo imali preko 3600 doza. Sve više ljudi treba krv” rekla je prim. dr Marija Cvjetković, načelnik Službe za transfuziju krvi Bolnica Gradiška.

Davalac može biti svaka osoba starosti od 18 do 65 godina koja nema zdravstvenih problema. Značajnu ulogu u animiranju davalaca ima Gradska organizacija Crvenog krsta Gradiška koja  tokom godine organizuje od 5 do 6 akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se na dan rođenja austrijskog biologa Karla Landšajnera koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čovjeka za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

Info+ kablovski kanal