Vremenska prognoza

četvrtak, 09 avgust 2018 13:17

„Tikt manufaktura“ donirala CNC mašinu Tehničkoj školi

Tehnička škola u Gradišci dobila je CNC mašinu od firme Tikt manufaktura. Mašina je do skoro korištena u proizvodnji, a od nove školske godine učenicima će služiti u okviru praktične nastave.

„Tikt manufaktura“ donirala CNC mašinu Tehničkoj školi

„Sve je veća potreba za školovanim i obučenim kadrovima. Dogovorili smo sa školom da bi bilo bolje da se djeca uče na mašini na kojoj će raditi po završetku školovanja“, istakao je Krešimir Bodrožić, vlasnik firme „Tikt manufatura“ Gradiška.

Tehnička škola nastoji da đacima tokom školovanja pruži što kvalitetniju obuku, kažu u ovoj ustanovi. Rad na industrijskoj CNC mašini pomoći će srednjoškolcima da steknu konkretna znanja.

 „Najviše će biti od koristi CNC tehničarima. Poenta je da učenike osposobimo što bolje, kako bi bilo što efikasniji kad se zaposle. Poslije se neće morati obučavati nekoliko mjeseci, već će odmah krenuti u proizvodnju“, rekao je Dejan Lazić, profesor opštih mašinskih predmeta.

U Tehničkoj školi se nadaju da će najkasnije od oktobra moći vršiti prekvalifikaciju zanimanja kod odraslih osoba. Tada će se na CNC mašini obučavati i odrasli.

„Ova mašina je od velikog značaja za našu školu. Nadamo se da će nam još jednu mašinu darovati firma „PMP Jelšingrad“, i tada ćemo steći sve uslove za obuku ljudi koji su završili druge škole, a žele da se prekvalifikuju u CNC programere i tehničare“, naglasio je Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška.

Zanimanje CNC tehničar veoma je traženo na tržištu rada, tvrde naši sagovornici. U firmi „Tikt manufaktura“ ističu da im je kvalifikovan kadar uvijek potreban.

„Kadar koji je obučen i može odmah početi raditi nam je uvijek zanimljiv. Sa onima koji znaju raditi nam je puno lakše. Odmah se iz razgovora za posao može vidjeti razlika između onih koji su radili na CNC mašini i imaju iskustvo“, naveo je Krešimir Bodrožić, vlasnik firme „Tikt manufatura“ Gradiška.

Donacija CNC mašine nastavak je uspješne saradnje gradiške Tehničke škole i „Tikt manufakture“.

Nakon transporta, mašina je smještena u kabinet za CNC tehnologije, koji je nedavno opremljen u Tehničkoj školi.

Info+ kablovski kanal