Vremenska prognoza

subota, 20 jun 2020 12:37

Trešnje u Trešnjicama

U zaseoku Trešnjice sela Grbavaca kod Gradiške mogu se pronaći trešnje raličitih sorti.

Trešnje u Trešnjicama

U svakom dvorištu pa i uz sam put mogu se već od početka maja vidjeti zrele crvene trešnje koje su kako pričaju mještani ovog kraja posebne po izgledu i ukusu. Za razliku od mnogih voćnih vrsta one najbolje uspjevaju u ovom kraju.

Od trešanja domaćiće prave kompot, sok, pa i pitu koja je pravi specijalitet. Mještani kažu da trešanja u ovom kraju ima sve do kraja juna.

Osim po trešnjama zaseok Trešnjice poseban je još po mnogo čemu. Ovo je izuzetno mjesto za uživanje u prirodi. Jutarnji pogled prema vrhu Kozare je nezamjenjiv, kao i svjež vazduh, a tu je i domaća zdrava hrana u vlastitoj proizvodnji.

Na vlastitom imanju u Trešnjicama Željko Blagojević je napravio malo dječije selo. Na sve strane otvorene i zatvorene igraonice, ovce, magarci i druge domaće žiovotinje koje mnoga djeca vide samo u slikovnicama. 

Sve ovo što se može vidjeti zahtjeva dosta truda i rada priča Blagojević ali se ovdje može živjeti. Malo je onih koji su kao Željko Blagojević ostali da žive u Trešnjicama. Samo je tokom vikenda i raspusta selo puno. Uglavnom u ovom kraju živi starija populacija, te u zaseoku Trešnjice trenutno ima 40-tak domaćinstava.

Info+ kablovski kanal