Vremenska prognoza

utorak, 09 januar 2018 14:18

U Gradišci obilježen Dan RS

Gradiška je obilježila 9. januar, dan kada je prije 26 godina utemeljena Republika Srpska. Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Centralno spomen obilježje u ovoj opštini odana je počast borcima koji su svoje živote ugradili u temelje RS.

U Gradišci obilježen Dan RS

Naša je dužnost da na ovaj odamo poštu onima koji su poginuli boreći se za slobodu na ovim prostorima, ističe načelnik Gradiške Zoran Adžić.

„Sa tugom i sjetom dolazimo i poklanjamo se poginulim borcima. Naša je obaveza da brinemo o boračkim populacijama i njihovim porodicama, te da se borimo za napredak i razvoj RS, zbog njih, i svih ostalih građana“, istakao je Adžić.

9. januar svečano obilježavamo i ove godine, naglašava Adžić, i dodaje da proslava rođendana Srpske treba ostati tradicija i u narednim godinama.

„Moramo njegovati tu tradiciju, ali ne zato što moramo, već zato što tako osjećamo. RS je naša sigurnost, sigurnost našeg opstanka sa ove strane Drine“, poručio je načelnik opštine.

U Boračkoj organizaciji opštine Gradiška ističu da je 9. januar za borce posebno značajan praznik, jer slavi ono za šta su se borili.

„Drago nam je što smo se uspjeli izboriti da se ovaj datum proslavlja ovako svečano. Nadamo se da će potrajati, da će RS opstati i da ćemo biti jedinstveni i zajedno se boriti za ono za šta su mnogi dali živote“, rekao je Milovan Gagić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Gradiška.

Važnost Dana RS ističu i u drugim udruženjima i organizacijama proisteklim iz proteklog Odbrambeno – otadžbinskog rata, čiji su predstavnici prisustovali pomenu nastradalim borcima.

„Teško mi je dok stojim ovdje, jer je u ratu poginulo mnogo mojih prijatelja. Važno je da ih se stalno sjećamo“, naglasio je Predrag Babić, sekretar Udruženja veterana OO Gradiška.

„Uspjeli smo i doživjeli smo slobodu koja se sa ničim ne može porediti“, kazao je Stojan Marić, iz Udruženja vojnih penzionera opštine Gradiška.

U svečanom dijelu obilježavanja Dana RS, u Vidovdanskoj ulici, u Gradišci, izvedeno je zajedničko kolo svih kulturno – umjetničkih društava sa područja opštine, sa porukom: „Koračaj u budućnost hrabro, Republiko Srpska, otadžbino naša“!

Obilježavanju Dana RS u Gradišci je prisustvovao veliki broj građana svih generacija. Mnogi od njih uključili su se u veliko kolo i zaigrali u čast RS.

Info+ kablovski kanal