Vremenska prognoza

četvrtak, 20 septembar 2018 16:12

U Gradišci predstavljena knjiga„Stari zanati u Republici Srpskoj“

Promocija knjige “Stari zanati u Republici Srpskoj”, autora višeg kustosa etnologa Vladimira Đukanovića održana je u Kulturnom centru Gradiška.

U Gradišci predstavljena knjiga„Stari zanati u Republici Srpskoj“

Knjiga koja je svjetlost dana ugledala 2012. godine napisana je sa ciljem da prikaže zanate koji su kako kaže autor još uvijek živi na ovim prostorima.
„U knjizi se nalazi 13 zanata,prikazan je kovački zanat, kazandžijski, kujundžijski, sarački i drugi. Ovo je samo prva u nizu knjiga koja obrađuje tematiku zanata. Glavni dio knjige se odnosi na procese izrada, kako se neki predmet pravi, jer kada zanati jednog dana se ugase bar da imamo to zapisano“ rekao je Vladimir Đukanović, autor knjige.
Etnološko odjeljenje Muzeja RS proteklih godina je radilo više projekata koji se odnose na stare zanate i domaću radinost. Pored ove knjige na promociji u Gradišci su predstavljene i knjige „Potočare Bosanske Krajine“ u kojoj je obrađena tematika vodenica, te najznačajni projekat Muzeja RS zmijanjski vez koji se odnosi na domaću radinost što je isto dio starih zanata. Ovom prilikom prikazan je i film „Kosci“.

Info+ kablovski kanal