Vremenska prognoza

petak, 23 avgust 2019 12:49

U Gradišci predstavljena zbirka „Vinski soneti“ Ranka Pavlovića

„Vino je božansko piće, pričesno i ljekovito. Piće bogova koje mi krademo.“ Ovom rečenicom književnik Ranko Pavlović započinje priču o svojoj novoj zbirci „Vinski soneti“, koja je predstavljena publici u Gradišci, na ljetnoj pozornici Zavičajnog muzeja.

U Gradišci predstavljena zbirka „Vinski soneti“ Ranka Pavlovića

Zbirku čini 20 soneta.

„Nije lako napisati 20 soneta o istoj temi, a pogotovo o vinu. Pisao sam gotovo osam godina. Knjiga je oplemenjena sjajnim slikama mlade slikarke Marije Bjelošević, uz svaki sonet ide jedna slika i tako čine jednu cjelinu“, objasnio je Pavlović.

Pored autora, prisutnima su o knjizi govorili gradiški književnici Rado Dimitrijević i Nebojša Ivaštanin, koji je rekao da su ga oduševili „Vinski soneti“.

Pavlović se ogledao u gotovo svim književnim žanrovima i iza sebe ima obiman književni opus. Prva zbirka pripovijedaka „Priče iz Vakufa“ naišla je na odličan prijem kod čitalaca i književne kritike, te je, prema riječima autora, opredijelila njegov stvaralački put.

„Ako bih danas razmišljao koja je knjiga najviše uticala na mene kao pisca, bile bi to „Priče iz Vakufa“. U njoj sam sebi postavio takve zahtjeve da sam kasnije sa svakom novom knjigom nastojao da je prevaziđem“, rekao je Pavlović.

Kulturni centar Gradiška je organizator književne večeri, kojom je započeo novi projekat ove ustanove – književni četvrtak.

„Svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu imamo želju da organizujemo književno veče. Sljedeće će, na primjer, biti oko naših kućica sa etno motivima. Večeras smo vino, poeziju spojili sa muzikom i plesom, sa zdravicom. Nastojali smo da našim sugrađanima darujemo nezaboravnu noć kulture“, naveo je Željko Blagojević, direktor Kulturnog centra Gradiška.

Ranko Pavlović dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su „Petar Kočić“, „Laza Kostić“, „Skender Kulenović“, „Veselin Masleša“, a prvi je dobitnik nagrade za najbolju knjigu za djecu „Sovica“.

Info+ kablovski kanal