Vremenska prognoza

subota, 22 februar 2020 10:16

U Gradišci zabilježena dva slučaja meningitisa

U Gradišci su zabilježena dva slučaja oboljelih od upale moždanih ovojnica ili meningitisa.

U Gradišci zabilježena dva slučaja meningitisa

Riječ je o četrnaestogodišnjim učenicima koji pohađaju OŠ „Danilo Borković u Gradišci.

„U pitanju su dva slučaja virusnog meningitisa, djevojčica 2006. godište koja je pregleda 11.2. u Gradišci i upućena je na infektivnu kliniku i dječak isto godište  pregledan 19.2. i upućen takođe na infektivnu kliniku u Banja Luci. Znamo da su meningitisi virusnog porijekla. Po pravilu ti meningitisi imaju povoljniji klinički tok i dobru prognozu za razliku od bakterijskih“ rekla je dr Slađana Tepavac, načelnik Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.

Osnovni simptomi menigitisa su  povišena temperatura, ukočenost vrata, povraćanje, izražena glavobolja.S obzirom da se radi o meningitisima virusnog porijekla preventivno se ne uključuju antibiotici , već samo pojačane prevetivne mjere kao što su često pranje ruku, provjetravanje prostora, dezinfekcija prostora, boravak na svježem zraku, umjerena fizička aktivnost.

„Apelujem na roditelje da djecu ne vode u igraonice koje su žarišta infekcije. Virusni meningitisi nisu toliko opasni ali ne smijemo ih zanemariti, mogu se prenositi kapljičnim putem, fekalno oralnim i putem vektora“ kaže dr Slađana Tepavac, načelnik Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.

Doktorica Tepavac je dodala da se u prošloj nedjelji povećao broj oboljelih od respiratornih infekcija.Karakteristika je što ove godine više oboljevaju školska djeca za razliku od prošle godine kada su oboljevale  osobe srednje i starije životne dobi.

Načelnik Hidgijensko epidemiološke služba predložila da se školski raspust  produži  u februaru, jer  smatra da bi smanjen boravak djece u kolektivima značajno smanjio i broj oboljelih.

Info+ kablovski kanal