Vremenska prognoza

utorak, 13 januar 2015 13:43

U gradiškoj Službi hitne pomoći povećan broj pacijenata

U proteklih nekoliko dana u gradiškoj Službi hitne pomoći Doma zdravlja zabilježen je povećan broj pacijenata. Najviše onih sa simptomima prehlade i gripe.

U gradiškoj Službi hitne pomoći povećan broj pacijenata

“Ne mogu da kažem da je to zbog temperaturnih oscilacija, razlog tome je boravak u zatvorenim prostorijama i neprovijetravanje. Tako se nagomilavaju infektivni mikroorganizmi i onda imamo povećan broj oboljelih” kaže Anica Stanković, doktor medicine.

Ono na šta se pacijenti najviše žale je povišena tjelesna temperatura, glavobolja, kašalj. „Ono što bih ja mogla da kažem da je potrebno odležati svaku prehladu i javiti se ljekaru“ rekla je doktorica Stankovic. Ona preoporučuje da se prilikom uzimanja antibiotika pacijenti obrate ljekaru,ali i da se temperatura do 38 stepeni ne skida, jer ona pomaže organizmu da se što brže izbori sa virusom. „Međutim temperaturu preko 38 svakako treba skidati, jer ona tad šteti organizmu, posebno kod srčanih i hroničnih bolesnika. Jako je važno da osobe budu aktivne dok su još zdrave“ dodala je doktorica. Osim toga potrebno je izbjegavati zatvorene prostore u kojima se nalazi puno ljudi, dovoljno se zaštiti od hladnoće, hraniti se zdravo i često zračiti prostorije u kojima boravimo. Sve su to mjere opreza koje nas mogu zaštiti od virusa,a jedina prava prevencija od gripe je vakcinacija.

Info+ kablovski kanal