Vremenska prognoza

subota, 06 jul 2019 14:24

U Miloševom Brdu podignut spomenik žrtvama iz Gašnice

Četrnaest imena upisano je na spomen-obilježje podignuto u Miloševom Brdu, u znak sjećanja na mještane Gašnice koje su na ovom mjestu, 3. juna 1944. godine, ustaše zvjerski ubile.

U Miloševom Brdu podignut spomenik žrtvama iz Gašnice

Osvećenju spomenika prisustvovali su potomci nastradalih Gašničana, koji su se prisjetili priča o ovom strašnom događaju.

“Ljudi su kopali kukuruze i ustaše su ih doveli u ovaj potok da ih ubiju. Otvorili su rafal a moja majka i njen brat su uspijeli da se spasu. Njega su sakrili ispod neke klade, dok se majka uspijela spasiti tako što je pala ispod mrtvih”, ispričao je Milan Bakić.

Iz gradiškog SUBNOR-a poručuju da se ne smije stati sa evidentiranjem srpskih žrtava u Drugom svjetskom ratu.

“Znam da sa ovim danas nismo sve završili, nismo sve žrtve identifikovali, nismo sva mjesta obilježili gdje su naši preci poginuli. Nažalost, nećemo ni stići, a žrtava ima mnogo više nego što je zabilježeno tokom Drugog svjetskog rata”, naveo je Nikola Kragulj, predsjednik SUBNOR-a Gradiška.

Inicijativu za podizanje spomen-obilježja pokrenuli su mještani Miloševog Brda, Jovo Zrnić i Živko Kukavica, u jesen 2018. godine, a ideja je realizovana uz pomoć Gradske uprave Gradiška, SUBNOR-a i Zavičajnog muzeja Gradiška.

“Nažalost, čekalo se 75 godina kako bi ovo spomen-obilježje bilo podignuto. Sada kada je podignuto na nama je da baštinimo tu tradiciju, da se prisjećamo žrtava”, rekao je Bojan Vujčić, viši kustos istoričar u Zavičajnom muzeju Gradiška.

Vijence na spomen obilježje položili su predstavnici Gradske uprave Gradiška, SUBNOR-a, Zavičajnog muzeja i potomci nastradalih.

Info+ kablovski kanal