Vremenska prognoza

subota, 15 septembar 2018 14:52

U Romanovcima održana tradicionalna manifestacija “ideš li, rode“

Zorana Malešević učenica sedmog razreda OŠ “Sveti Sava“ iz Dubrava osvojila je prvo mjesto na literarnom konkursu koji je organizovan u okviru kulturne manifestacije „Ideš li rode“.

U Romanovcima održana tradicionalna manifestacija “ideš li, rode“

Kod stare crkve Svetog oca Nikolaja u Romanovcima i ove godine okupili su se posjetioci, a povod je kao i svake godine dan vjenčanja Milke i Petra Kočića, velikog srpskog pisca.  Drugo mjesto na konkursu pripalo je Milici Đaković, učenici OŠ „Petar Kočić“ iz Nove Topole, a treće je zauzela Milana Đenadija iz škole „Danilo Borković“. Najuspješnijima je dodijeljena nagrada Kočićeva tkanica.
Na ovogodišnji konkurs pristiglo  je veliki broj radova,ali su se prema mišljenju stručnog žirija tri rada odmah izdvojila.
„To su tri književna bisera, a posebno nam se dopala poezija. Tema je bila slobodna“ kaže Borislava Cvijić, predsjednik žirija.
Manifestacija koja se održava od 2005. godine dio je programa ‘’Gradiške jeseni 2018’’, a organizatori su Opština Gradiška, Mjesna zajednica Romanovci, Romanovačko-mašićka srpska pravoslavna crkvena opština i Osnovna škola “Petar Kočić” iz Nove Topole.
Petar Kočić je rođen 1877. godine u Stričićima. Prije Austrougarske okupacije Bosne organizovao je magazin ,,Otadžbina,, u Banjaluci, a nakon toga i politički pokret koji je podržavao borbu protiv Austrougarske i ostataka feudalnog sistema. U romanovačkoj crkvi Svetog oca Nikolaja, 1904. godine  Kočić se tajno vjenčao sa Milkom Vukomanović.  U to vrijeme, a i danas jedna od najvrijednijih svetinja ovog hrama su carske dveri koje su nakon dužeg niza godina rekonstruisane i vraćene ovoj crkvi. “Carske dveri nas podsjećaju na vrijeme u kome je naš narod živio kada su podizali ovaj hram” kaže  paroh romanovačko mašićki Petar Jovanović.
Hram Svetog Nikolaja u Romanovcima gdje se trinaest godina održava manifestacija “Ideš li rode” jedan je od najstarijih hramova na području gradiške opštine, ali banjalučke eparhije. Prije osamnaest godina počelo se sa rekonstrukcijom hrama koja još uvijek nije završena.

Info+ kablovski kanal