Vremenska prognoza

četvrtak, 15 avgust 2019 14:03

U toku izgradnja česme posvećene Diani Budisavljević

U Gradskom parku u Gradišci u toku je izgradnja česme posvećene Diani Budisavljević koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata iz koncentracionih logora spasila preko 10.000 srpske djece.

U toku izgradnja česme posvećene Diani Budisavljević

Procjenjuje se da ukupna vrijednost radova iznosi oko 20 000KM.

“To su u pitanju betonski radovi, zemljani, postavljanje stepeništa, izrada medaljona od bronze I prirodno poliranog kamena.Kao I svake godine pokušavamo da ukljičimo naše umjetnike pa će medaljon raditi naš akademski vajar Mladen Stajčić” rekao je Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

Osim Zavičajnog muzeja jedan od inicijatora za izgradnju česme bio je i Aktiv žena SNSD-a Gradiška.

„Ideja postoji već duže vrijeme, ali smatramo da je ovo možda jedan trenutak kada je Gradiška dobila status grada i da trebamo da radimo na stvaranju gradskog identitea, da baštinimo određene kulturno istorijske vrijednosti koje bi učinile grad prepozntaljivim. U tom smislu smo naišli na razumijevanje Gradske uprave i Zavičajnog muzeja“ kaže Ranka Perić Romić, predsjednik Ativa žena SNSD-a Gradiška.

Čitav projekat podržala je Gradska uprava Gradiška te su sredstva za izgradnju djelimično obezbjeđena I od manifestacije  Atelje na otvorenom  “Doktor Borislav Šokčević” koja je bila humanitarnog karaktera.

“Bilo je 13 umjetnika, tom prilikom  smo prodali 12 slika te smo prikupili oko 4 500 KM. Ostalo je još slika pa pozivamo zainteresovane da mogu da kupe slike sa motivima Gradiške” rekao je Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

Radovi na izgradnji česme su počeli prije petnaestak dana, a iz Zavičajnog muzeja kažu da se završetak očekuje krajem septembra.

Info+ kablovski kanal