Vremenska prognoza

petak, 15 maj 2015 14:14

U Turjaku obilježena stogodišnjica od rođenja Branka Ćopića

O životu i radu Branka Ćopića govorilo se na okruglom stolu koji je povodom stogodišnjice od rođenja ovog pisca organizovan u OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u Turjaku.

U Turjaku obilježena stogodišnjica od rođenja Branka Ćopića

To je bila samo jedna od aktivnosti koja je održana u sklopu ove manifestacije. „Ovo podneblje mnogo liči na Ćopićev kraj, pa smo odlučili da ovu manifestaciju publikujemo, jer nema onog ko se ne sjeća „Ježeve kućice““ kaže Biljana Barać, direktor OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ Turjak.

Učesnici okruglog stola pod nazivom „Bašta sljezovih riječi“ bili su književnici i nastavnici  škole, a obilježavanju ovog jubileja prisustvovao je  i ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević. On smatra da ovakve manifestacije ove godine imaju smisla, jer je ovo značajna godišnjica. „Ćopić mislim da je zadužio srpski narod svojim pričama i pjesmama i mislim da bi škole bez obzira kakvo ime nose trebale da posvete jedan ovakav trenutak Branku Ćopiću“ rekao je Malešević. On kaže da biblioteke trebjau imati dovoljno Ćopićevih djela. U devetogodišnjem školovanju učenici obrađuju tri njegove knjige,ali bi po mišljenju direktorice Barać ovaj pisac moga biti i više zastupljen.

Šta su učenici do šestog razreda osnovne škole naučili o velikom srpskom piscu, raomansijeru i pripovjedaču ispričali su Dražen Miljanović i Vanja Ljoljić. Oni su bili učesnici muzičko-dramskog programa „Ćopiću u čast“ koji je priređen u ovoj turjačkoj školi. „Recitovao sam o tome kada se Ćopić rastao sa svojom školom i djetinjstvom. Inače, Branko Ćopić je napisao mnoga djela kao što su: Orlovi rano lete, Ježeva kućica, Doživljaji Nikoletine Bursaća“ kaže učenik Dražen Miljanović.

U sklopu manifestacije posvećene stogodišnjici rođenja velikog književnika Branka Ćopića u školi u Turjaku upriličena je  izložba likovno-literarnih učeničkih radova nadahnutih djelima ovog pisca.

Info+ kablovski kanal