Vremenska prognoza

utorak, 07 jul 2020 14:39

Udruženju “HORECA RS” pristupili ugostitelji potkozarske regije

Brojni ugostitelji iz potkozarske regije zvanično su pristupili Udruženju poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeca RS”.

Udruženju “HORECA RS” pristupili ugostitelji potkozarske regije

Cilj je da  zajedničkim snagama pokušaju prevaziću izuzetno tešku situaciju i brojne probleme koji su nastali zbog pojave virusa korona. Iz Udruženja su predložili Vladi RS i svim nadležnim institucijama mjere koje će, sigurni su, pomoći i spasti ovu privrednu granu.

Predlažemo izmjenu Zakona o doprinosima RS po hitnom postupku na način da se pored zaposlenih u oblasti proizvodnje tekstila, kože i proizvoda od kože, dodaju i zaposleni u oblasti turizma i ugostiteljstva. Tražimo i da Savjet ministara BiH donese odluku i otvori granicu za strane turiste i poslovne ljude iz regiona i EU, koji bi bili dužni poštovati preporuke i epidemiološke mjere propisane od nadležnih institucija. Tu je, između ostalog, i izmjena Zaključka o regulisanju radnog vremena ugostiteljskih objekata, na način da se produži radno vrijeme radnim danom do 24, a vikendom do jedan čas, uz obavezno poštovanje mjera za prevenciju virusa korona” kaže Mišo Kuzmanović iz Udruženjea poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeca RS”.

Tu je još niz drugih mjera sa kojima žele da sačuvaju 15 000 radnih mjesta koja su trenutno ugrožena. Gradiški ugostitelji kažu da su sa svim predloženim mjerama saglasni, te da su sa zadovoljstvom pristupili ovom Udruženju.

Iz Udruženja ističu da su najugroženiji hoteli, svadbeni saloni, noćni klubovi koji još uvijek ne rade, te im je promet pao za više od 90 posto.

Sa problemima u ugostiteljstvu upoznao se Denis Šulić potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske koji je prisustvovao zvaničnom pristupanju ugostitelja iz potkozarja Udruženju “HORECA”. On kaže da im je clj da pomognu svim privrednim subjektima koji su pogođeni ovom krizom, posebno ugostiteljskom sektoru.

Udruženje poslodavaca turizma i ugostiteljstva “Horeca RS” osnovano je u maja ove godine. Trenutno ima oko 500 članova.

Info+ kablovski kanal