Vremenska prognoza

utorak, 21 januar 2020 12:58

Ukinuta preventivna vakcinacija protiv kuge svinja u RS

Republika Srpska je od prvog januara ove godine ukinula obaveznu preventivnu vakcinaciju protiv klasične kuge svinja.

Ukinuta preventivna vakcinacija protiv kuge svinja u RS

Glavni razlog je lakši izvoz svinjskog mesa, kažu predstavnici ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

“Ne bismo mogli da izvozimo ni gram svinjskog mesa na tržište drugih zemalja da ne izvršimo ukidanje. Sve zemlje u okruženju su izvršile ukidanje. Mi nismo to uradili zato što smo hrabri I mislimo da neće doći do bolesti, jednostavno neukidanjem bi zaustavili izvoz I sam process uzgoja svinja u RS” rekao je  Dragan Knežević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, resor veterinarstvo.

Iz Udruženja uzgajivača svinja RS ističu da je vakcijancija na svinjsku kugu trebala biti ukinuta mnogo ranije. Kažu da se nedavno na granici sa Bugarskom pojavila afrička svinjska kuga.”Pretpostavlja se da su uzročnici divlje svinje tako da Srbija ulazi u težak period zabrane izvoza svih proizvoda osim onih koji su termički obrađeni na  preko 80 stepeni” kažu u ovom Udruženju.

“Imamo infrmacije da određene trgovačke grupacije pokušavaju na sve moguće načine da Republiku Srpsku približe Srbiji po pitanju veterinarskog nadzora, tako da bi RS dopustila uvoz svinjskog mesa I ispod 80 stepeni termički obrađenog mesa što bi nas dovelo u vrlo nepovoljan položaj što se tiče izvoza u Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju. Mislim da do toga neće doći” kaže Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske.

Srbija je 15. decembra prošle godine ukinula vakcinaciju protiv klasične svinjske kuge i to za cijelu teritoriju te zemlje. U Sjevernoj Makedoniji prvog oktobra, a u Crnoj Gori od Nove godine ukinuta je vakcijacija..Na teritoriji EU još 1990.godine je zabranjena vakcinacija protiv klasične kuge svinja.

Info+ kablovski kanal