Vremenska prognoza

subota, 02 februar 2019 11:57

Veljko Čubrilović pogubljen prije 104 godine

Ove godine navršavaju se 104 godine od smrti Gradiščanina Veljka Čubrilovića. On je pogubljen 3. februara 1915. godine, u Sarajevu.

Veljko Čubrilović pogubljen prije 104 godine

Po austrougarskom zakonu, Čubrilović je zajedno sa Danilom Ilićem i Miškom Jovanovićem osuđen na smrtnu kaznu zbog učešća u organizaciji atentata na prestolonasljednika Franca Ferdinanda.
„Veljko je obješen u 9 sati ujutru 3. februara 1915. godine, prvi kao najmanje grešan da ne gleda smrt ostalih, pošto je prvi primio oružje koje je prešlo preko Drine i proslijedio ga do svog kuma Miška Jovanovića u Tuzlu“ rekao je Bojan Vujčić, kustos i istoričar u Zavičajnom muzeju Gradiška.
Lik i djelo Veljka Ćubrilovića je od izrazite važniosti kao i njegove porodice koja je puno stradala u Prvom svjetskom ratu,a neki njeni članovi i u Drugom svjetskom ratu.
O Veljku i ostalim Čubrilovićima u Gradišci se malo zna. Zaostavštine ove porodice skoro da i nema,ali u Zavičajnom muzeju kažu da rade na tome da se to promijeni.
„Imali smo razgovore sa načelnikom opštine i sa značajnim ljudima iz porodice Čubrilović i u toku j realizacija projekta u narednih godinu dvije dana da se u Gradišci formira trg Veljka Čubrilovića i uradi statua u blizini porodične kuće Čubrilovića koja se nalazila u dvorištu zgrade četrnaestke“ kaže Bojan Vujčić, kustos i istoričar u Zavičajnom muzeju Gradiška.

U Zavičajnom muzeju je u decembru prošle godine  povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata otvorena izložba pod nazivom „Gradiška u velikom ratu 1914-1918”. Na izložbi su predstvaljeni najznačajni eksponati iz tog perioda među kojima su bile fotografije Veljka i njegove porodice,  te ikona i kandilo koji su pripadali porodici Čubrilović.

Info+ kablovski kanal