Vremenska prognoza

petak, 01 novembar 2019 13:18

Vodostaj rijeke Save danima ispod nule

Posljednih mjesec dana vodostaj rijeke Save u Gradišci u stalnom je opadanju.

Vodostaj rijeke Save danima ispod nule

Jutros je iznosio minus 60 centimetara.

“Pretežno se niži vodostaji pokazuju u avgustu,ali nije nepoznanica da i u drugim mjesecima vodostaj bude nizak. Najniži vodostaj u ovoj godini je bio minus 74 što je kopija 2011. godine kada je bio minus 80 centimetara” rekao je Danijel Stojanović iz Hidrometeorološke stanice Gradiška.

Ovako nizak vodostaj nije neuobičajan pojava za ovo doba godine tvrde zadovoljno gradiški ribolovci koji kažu da u rijeci Savi ima ribe, te da stalno organizuju takmičenja.

„Stalno ima ulova svi vole doći kod nas baš zbog ulova. Najviše se sad pojavila plotica, nešto deverike i pojavio se nažalost peš kada napadne ulovi su mali, jer to je vrlo sitna riba“ rekao je Đuro Matković, predsjednik SRD „Amur“ Gradiška.

Matković kaže da u nedjelju planiraju organizovati revijalno takmičenje za najbolje ribolovce. Sudeći po prognozi i vrijeme će ih poslužiti.Očekuje se toplije vrijeme bez padavina.

“Sava bi trebala da stagnira narednih dana” rekao je Danijel Stojanović iz Hidrometeorološke stanice Gradiška.

Nizak vodostaj i toplo vrijeme za ovo doba godine pogoduju pticama, te se u rijeci Savi ovih dana mogu vidjeti labudovi, divlje patke, gnjurci.

Info+ kablovski kanal