Vremenska prognoza

utorak, 14 maj 2019 13:37

Vodostaj rijeke Save u porastu oko 5 cm po satu

Vodostaj rijeke Save u Gradišci u stalnom je porastu i ima tenedciju rasta od oko 5 centimetara po satu. Jutros je iznosio 560 centimetara.

Vodostaj rijeke Save u porastu oko 5 cm po satu

„Problem sa rijekom Savom očekujemo za vikend, ostale rijeke na našoj teritoriji su se izlile na poljoprivredne usjeve, Jablanica je izlivena u reonu Lužana. Međutim to nije nešto kao što je inače bilo i nije zatvoren put prema Turjaku. Poplavljenih domaćinstava nema“ kaže Slobodan Kneževič, šef Odsjeka civilne zaštite grada Gradiška.

Prema procjeni Civilne zaštite potrebno je par dana da plivni val dođe do Gradiške te da će tada biti najugroženije najniže tačke od Orahove do grada.

„Nije alarmantno stanje i koristim priliku da savjetujem građanima da se drže principa samozaštite, da se svako za svoju imovinu pobrine a ako dođe u situaciju da ne može nek se obrati nama. Naš operativno komunikativni centar je zaživo i od juče mogu da zovu na besplatan broj telefona 121“ rekao je Slobodan Kneževič, šef Odsjeka civilne zaštite grada Gradiška.

Redovne mjere odbrane od poplava uvode kada je nivo vodostaja rijeke Save preko 7 metara. Civilna zaštita Gradiška prati situaciju na terenu i spremni su da reaguju u slučaju potrebe.

Info+ kablovski kanal