Vremenska prognoza

petak, 21 februar 2020 12:04

Zabranjene posjete u gradiškoj Bolnici

Zbog povećanog broja oboljelog stanovništva od respiratornih infekcija zabranjene su posjete svim odjeljenjima u gradiškoj Bolnici.

Zabranjene posjete u gradiškoj Bolnici

Posljednjih dana povećan je broj pacijenata koji imaju problema sa respiratornim infekcijama. Praćene su uglavnom grloboljom, šmrcavicom, kihanjem, kašljanjem, povišenom temperaturom kaže načelnik Higijensko- epdiemiološke službe Doma zdravlja Gradiška dr Slađana Tepavac.

„Nikako ne treba poistovjećivati pojam gripe i respiratornih infekcija. Gripa je nešto opasnije, ozbiljnije, teža je klinička slika,a respiratorne infekcije mogu biti blaže ili teže“ rekla je dr Slađana Tepavac, načelnik Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.

Provjetravanje prostorije, što kraći boravak na mjestima sa većim brojem ljudi, redovno pranje ruku, uzimanje dovoljno tečnosti preporuke su da se smanji rizik od zaraze. Ukoliko simptomi postoje ljekari imaju nekoliko savjeta.

„Savjeti bi bili da roditelji djeci trebaju dati tečnosti dosta, skidaju temperaturu. Kada bi trebalo da se jave ljkeari, mi svi kažemo sačekajte dva tri dana, ali sve zavisi kakav je organizam i kako to čovjek podnosi“ rekla je dr Slađana Tepavac, načelnik Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.

Kada je riječ o gripi jedna od glavnih preventivnih mjera je i vakcinacija. Doktorica Tepavac je  podsjetila da je zainteresovanost građana za vakcinaciju protiv sezonskog gripa krajem prošle godine bila velika.

Info+ kablovski kanal