Vremenska prognoza

četvrtak, 23 januar 2020 13:38

Život na putevima prošle godine izgubilo 12 osoba

Na području koje pokriva Policijska uprava Gradiška tokom prošle godine dogodilo se 508 saobraćajnih nezgoda, što je u odnosu na 2018. godinu smanjeno za 6,3 %.

Život na putevima prošle godine izgubilo 12 osoba

U prošloj godini smrtno je stradalo 12 lica što je duplo više u odnosu na 2018. godinu.

“Imali smo 151 sa posljedicama po lica, 9 sa smrtno stradalim licima, 29 sa teško povređenim licima,a 113 sa lakše povređenim licima. Sve nezgode osim onih sa smrtno stradalim licima su u opadanju, znači smanjen je broj svih nezgoda.Što se tiče strukture smrtno stradalih lica u prošloj godini stradala su četiri vozača, dva suvozača, tri putnika , jedan motociklista, biciklista I jedan pješak.Uglavnom su stradala lica mlađe životne dobi” rekao je Dejan Trifković, načelnik Odjeljenja policije PU Gradiška.

Od početka ove godine do danas u saobraćajnim nezgodama smrtno su stradale dvije osobe. Najčešći uzroci svih nezgoda su neprilagođena brzina stanju i uslovima puta, strana kretanja i vožnja u alkoholisanom stanju.

Najviše saobraćajnih nezgoda tokom prošle godine dogodilo se u sezonama godišnjih odmora, u ljetnom i zimskom periodu. „Najveći broj nezgoda se dogodio na magistralnim putevima,a najugroženiji su pravci Gradiška Nova -Topola i takozvani kanal u Srpcu” ističe  načelnik Dejan Trifković. On je naglasio da su tokom 2019. godine učestvovali i sproveli niz preventivnih akcija, između ostalog devet republičkih, sedam regionalnih i 87 lokalnih akcija.

Pred kraj prošle godine promijenjen način rada policijskih službenika. Trifković kaže da nema više rutinskih kontrola te da u posljednje vrijeme nastoje da koriste i savremenu tehniku  radarski sistem i vozilo tzv.”presretač”. Tako će od 24. januara do 24. februara ove godine na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška biti pojačano kontrolisanje učesnika u saobraćaju putem radarskog sistema “dual”. Iz Policijske uprave Gradiška pozivaju vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajne propise, naročito one koja se odnose na ograničenja brizine kretanja vozila.

Info+ kablovski kanal