Vremenska prognoza

petak, 08 avgust 2014 13:51

Značajni stari objekti u Gradišci nezaštićeni

Iako su stara zgrada Opštine i hotel u Gradišci nedavno proglašeni nacionalnim spomenikom BiH ove građevine nisu dovoljno zaštićene. Mještani kažu da je to nedopustivo i smatraju da takve objekte ne trebamo uništavati.

Značajni stari objekti u Gradišci nezaštićeni

Istu sudbinu ovh građevina dijeli i Sokolski dom koji takođe ima značajnu kulturnu i istorijsku vrijednost. Njega su između dva svjetska rata u Gradišci sagradili bogati trgovci da bi se rekreirali. Danas taj objekat koriste sportski klubovi. „Mi smo prošle godine počeli koristiti prostor ovog doma. Malo smo opremili taj dom uložili određena sredstva. Ove godine planiramo urediti mokri čvor i krov“ kaže iz Sportskog kluba „Olimpik“ Marko Zec.

Nadležni iz opštinskog Odjeljenja kažu da za pojedine objekte kao što je Lovački dom koji se nalazi na savskom keju nisu riješeni imovinsko pravni odnosi,ali da se u svakom slučaju značajne istorijske građevine i prostor oko njih trebaju održavati. „To mogu radnici Gradske čistoće da očiste,a onda da u večernjima satima bude aktivna komunalna policija i pripadnici Policijske stanice koji bi nadgledali taj prostor i objekte“ rekao je Slobodan Vidović, načelnik Odjeljenja za urbanizam, građenje, komunalne i stambene poslove

Stara zgrada Opštine i hotel su istorijski gledano, najvažnije građevine ovog tipa na području opštine Gradiška.Proglašenjem ove graditeljske cijeline nacionanilnim spomenikom BiH otvorila se mogućnost apliciranja na različite projekte za zaštitu kulturnog naslijeđa.Načelnik Odjeljenja za razvoj Nikola Soldatić očekuje da će se sredstva obezbijediti za unutrašnje uređenje stare zgrade Opštine koja je sagrađena 80-tih godina 19 vijeka.

Info+ kablovski kanal