Vremenska prognoza

petak, 08 februar 2019 17:03

30 godina stvaralaštva Željka Gajića

U Zavičajnom muzeju Gradiška otvorena je izložba umjetnika iz Nove Topole, Željka Gajića, povodom 30 godina stvaralaštva.

30 godina stvaralaštva Željka Gajića

Gajić ima raznovrsan način umjetničkog izražavanja - od slika na platnu, staklu, preko drvenih skulptura, do ikona u duborezu. Prema njegovim riječima, za tehniku i motive nema pravila: „Zavisi od momenta, ideje, šta te u tom momentu okupira. Nije mi prevashodno da ljudima bude lijepo, pa da to poslije zaborave. Više volim kada dođu na izložbu i kažu da je nešto ružno, a onda kad izađu komentarišu. Svako moje djelo ima neku priču i na prvi pogled se ne može shvatiti šta je to.“

„On to u svom domenu veoma uspješno i interesantno radi. Njegove teme su iz svijeta nadrealizma. Svako od nas u njegovim radovima može da nađe nešto zanimljivo“, rekao je Milovan Čikić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika opštine Gradiška.

U Zavičajnom muzeju navode da nastoje što više promovisati gradiške umjetnike.

„Za sve one ljude koji se na ozbiljan ili amaterski način bave umjetnošću, koji imaju šta da pokažu, ljude sa prostora Gradiške, tu smo da im pomognemo u toj prezentaciji“, naveo je Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

Gajićeva izložba jedna je od rijetkih u kojoj su zastupljene skulpture, navodi Milovan Čikić, ističući da Gradišci nedostaje takva vrsta umjetnosti: „Možda ćemo u nekom periodu pokušati da u sklopu Likovne kolonije, koja se održava u Gradišci, angažujemo skulptora koji bi mogao raditi skulpture i pokloniti ih našem gradu.“

Izložbu radova Željka Gajića u Zavičajnom muzeju zainteresovani će moći pogledati do 21. februara.

Info+ kablovski kanal