Vremenska prognoza

četvrtak, 18 jul 2019 13:04

Filmovi Sime Brdara prikazani u Gradišci

Gradiška publika je sa velikim oduševljenjem i emocijama ispratila projekciju filmova Sime Brdara „Krst od krvi“, „Malo mi fali“ i „Marjanovići“, koji su prikazani u okviru filmske večeri, u restoranu „Carpe diem“.

Filmovi Sime Brdara prikazani u Gradišci

Brdar je scenarista, režiser i književnik. Iza sebe ima brojne filmove, za koje je 16 puta nagrađivan na međunarodnim filmskim festivalima. I tu nije kraj.

„Ja ne stajem. Ne zato što ne bih, nego zato što uvijek neki đavo ne da mira i radim nešto. Sada smo napravili novi film, koji se zove „Za vrijeme mene“. To je jedna divna priča o osamdesetogodišnjem čovjeku, seljaku, ozbiljnom šahisti, koji je jednom čak imao remi sa Gligorićem. Njegova analiza našeg stanja kroz šah je savršena. Ne mogu to uraditi ni sociolozi, ni psiholozi“, ispričao je Brdar.

Projekciji je prisustvovala ruska glumica Karina Češujko, koja je, prema riječima Brdara, postala veliki predstavnik srpske kulture, istorije, naslijeđa i tradicije. Prisutne je oduševio njen nadahnuti govor o Dragotinji i Dragotinjcima na srpskom jeziku, što, kako ona kaže, nije bilo ni malo jednostavno.

„Zadovoljna sam ljudskom toplinom koju sam večeras osjetila. Nastojala sam da predstavim, po prvi put na srpskom jeziku, jednu priču i ako sam uspjela veoma sam srećna“, rekla je Češujko.

Među publikom bila je i zamjenik gradonačelnika Gradiške, Dragana Ilić.

„Filmovi, koje smo vidjeli, imaju životnu priču, potiču od našeg čovjeka, seoskog, jednostavnog. Na kraju, krajeva svi mi odatle potičemo i to je veličina prirodnog i ljudskog“, navela je Ilićeva.

Domaćin filmske večeri izrazio je zadovoljstvo što su imali priliku da organizuju projekciju i ugoste poznate umjetnike.

„Zahvalio bih se svim gostima koji su se odazvali i uveličali ovo veče. Iskustvo je divno i prelijepa emocija večeras odlazi iz restorana“, rekao je Vladan Šurlan, vlasnik restorana „Carpe diem“.

Simo Brdar se više od 20 godina bavi dokumentarnim filmom, a najviše na temu genocida i holokausta. Počasni je član Izdavačkog savjeta Instituta Jasenovac u Njujorku od 2007. godine. Pored brojnih nagrada, 2011. proglašen je i ambasadorom dobre volje na prestižnom festivalu „Balfest“,  u Plovdivu

Info+ kablovski kanal