Vremenska prognoza

četvrtak, 05 septembar 2019 17:16

Izložba o Milutinu Milankoviću otvorena u Gradišci

Povodom 140 godina od rođenja Milutina Milankovića, jednog od najvećih srpskih naučnika, Kulturni centar Gradiška i Savez inovatora Republike Srpske organizovali su u Gradišci izložbu pod nazivom "Milanković".

Izložba o Milutinu Milankoviću otvorena u Gradišci

Izložba na ilustrativan način prikazuje njegov život i dostignuća, o kojima se još uvijek nedovoljno zna.
"Milutin Milanković je dugo zapostavljen, zaboravljen, a njegovo djelo je svakim danom sve priznatije. Jedan je od najcitiranijih naučnika, uz Nikolu Teslu i Mihajla Pupina", rekao je Ljubiša Pašić, sekretar Saveza inovatora Republike Srpske.
"Razgovarajući sa ljudima, vidljivo je da se znaju samo neka osnovna dostignuća, stoga ova izložba ima svrhu da produbi ta znanja", naveo je Mirko Pisarić iz Udruženja inovatora Gradiška.
Milutin Milanković je bio prvi srpski doktor tehničkih nauka, a NASA ga je uvrstila u 15 najvećih umova svih vremena koji su proučavali Zemlju. Promociju života i rada ovog naučnika podržava i Vlada Republike Srpske.
"Moramo stalno pokazivati da je Milutin Milanković prvo srpski, a tek onda naučnik svijeta", izjavio je Marko Šukalo, pomoćnik generalnog sekretara Vlade RS.
U Kulturnom centru je ranije organizovana izložba o Nikoli Tesli, podsjetio je direktor ove ustanove, dodajući da je izložba "Milanković" uvod u novi projekat pod nazivom "Srijeda - dan nauke i prosvjete Kulturnog centra".
"Želimo približiti nauku, rušiti predrasude o nauci kroz biografije poznatih ljudi koji su ostavili traga i unaprijedili civilizaciju", objasnio je Željko Blagojević, direktor Kulturnog centra Gradiška.
Izložba "Milanković" će u Gradišci biti otvorena narednih 15 dana, nakon čega će biti organizovana i u drugim gradovima širom Srpske.

Info+ kablovski kanal