Vremenska prognoza

četvrtak, 26 septembar 2019 16:48

Izvedena opera „Bastien i Bastiena“ u Gradišci

Operu “Bastien i Bastiena” prvi put pred gradiškom publikom u Kulturnom centru izveli su članovi Udruženja građana za njegovanje klasične muzike “Koral” iz Istočnog Sarajeva.

Izvedena opera „Bastien i Bastiena“ u Gradišci

Riječ je o maloj operi koju je komponovao Volfgang Amadeusa Mocart sa svojih 12 godina.

„Radnja je bliska cijeloj publici. Radi se o dvoje mladih ljudi koji su zaljubljeni i čarobnjaku koji pokušava sve njihove nesuglasice da  dovede u stanje kakvo bi trebalo da bude“ rekla je Klaudija Krkotić, predsjednik Udruženja građana za njegovanje klasične muzike “Koral”.

Opera “Bastien i Bastiena” je treća koju Udruženje “Koral” realizuje, prva je bila opera “Na uranku” Stanislava Biničkog koja je samo izvođena u Istočnom Sarajevu i druga je srpska opera za djecu “Snježana i sedam patuljaka” kompozitora Petra Krstića.

Ovu malu operu koja je predstavljena u Gradišci članovi Udruženja “Koral” krenuli su da izvode po cijeloj Republici Srpskoj. U njoj se pojavljuju tri lika uz klavirsku pratnju.

Opera je izvedena u okviru manifestacije “Gradiška jesen 2019” a pokrovitelj je gradonačelnik Gradiške.

“Uprilici smo prvi put da našim građanima omogućimo da pogledaju operu, ali da I zavole operu I da imamo često šansu da prisustvujemo ovakvom kulturnom događaju” rekao jeZoran Adžić, gradonačlenik Gradiške.

 S obzirom da se opera ne izvodi često na našim prostorima iz Udruženja “Koral” kažu da su zadovoljni reakcijom publike.

Premijera opere “Bastien i Bastiena” bila je 20-tog septembra u Istočnom Sarajevu, a nakon Gradiške planirano je izvođenje u Srpcu, Tesliću, Palama, Trebinju, Bileći i mnogi drugih gradova i opština po Republici Srpskoj.

Info+ kablovski kanal