Vremenska prognoza

petak, 16 novembar 2018 13:39

"Na Drini ćuprija" u izvođenju Tihomira Stanića

Već 17 godina publika širom svijeta uživa u nastupu beogradskog glumca Tihomira Stanića, koji na veoma emotivan način izvodi monodramu „Na Drini ćuprija“, po tekstu Ive Andrića.

"Na Drini ćuprija" u izvođenju Tihomira Stanića

Tu priliku dobila je i gradiška publika, koja je u Kulturnom centru gromoglasnim aplauzom ispratila glumca sa scene.

Zbog Stanićeve očigledne sličnosti sa Andrićem, nekadašnja direktorica Banskog dvora u Banjaluci, Vida Grandić, sugerisala je Staniću da počne sa učenjem njegovih tekstova.

„Pozvao sam dr Ljilju Mrkić Popović, ona je lektor i profesor dikcije na Fakultetu dramskim umetnosti u Beogradu, i zajedno smo napravili izbor tog teksta. Ja sam to radio pet meseci, po pet sati. Ovo što govorim, što sam večeras govorio publici, već sam govorio svuda po Americi, zatim Švedskoj, Srbiji, Republici Srpskoj... Ono što sam tada naučio, za tih pet meseci, obezbedilo mi je veliku slobodu. Posledice tog truda iz 2001. su po mene vrlo bitne, zato što ni u jednom pozorištu više nisam hteo da radim nešto, za šta nisam smatrao da ja treba da radim“, ispričao je Stanić i dodao da je u pripremi biografska serija o našem jedinom nobelovcu, koja bi trebalo da bude emitovana od 2021. godine.

U višedecenijskoj karijeri beogradski glumac ne bi mogao da izdvaja uloge. Posljednjih godina tumači lik inspektora Marijanovića u seriji „Ubice mog oca“, a nedavno je završio sa snimanjem mini-serije „Delirium tremens“ u režiji Gorana Markovića. Na kraju, Stanić zaključuje da bi najviše volio da ga njegove najbolje uloge tek čekaju.

Info+ kablovski kanal