Vremenska prognoza

utorak, 19 februar 2019 18:24

Nikolina Kalajdžić održala solistički koncert

Violinistkinja Nikolina Kalajdžić održala je solistički koncert u Kulturnom centru Gradiška. Međutim, ovo nije bio običan koncert. Nikolina je dobila vrijedno naslijeđe.

Nikolina Kalajdžić održala solistički koncert

„Večeras ću se prvi put predstaviti publici na novoj violini. Radi se o violini profesora Paunesku, koji je dugi niz godina svirao na toj violini. Sada je ona došla u moje ruke, što mi je posebno zadovoljstvo i čast. Violina će nastaviti da živi u mojim rukama i ostaće u našem gradu“, rekla je Nikolina.

„Večeras Nikolina svira na posebnoj violini, marke Paolo Mađini, koja je stara više od 200 godina. Smatra se da je četvrta po vrijednosti, nakon Stradivarija, Gvarnerija i Amatija. To je violina moga oca, Paunesku Pavla, čuvenog violiniste“, ispričala je Svjetlana Paunesku.

Prvi solistički koncert Nikolina je imala 2015. godine na kraju srednjoškolskog obrazovanja i, kako kaže, od tada se mnogo toga promijenilo: „Upisala sam Akademiju, promijenila sam pogled na sve to. Naučila sam dosta novih stvari i napredovala sam, te sam odlučila da na kraju studija napravim još jedan solistički koncert. Nakon Akademije želim da se nastavim baviti ovim poslom, da sviram – solo, sa orkestrima, kamernim ansamblima. Voljela bih da se bavim i prosvjetnim radom, da svoje znanje i ljubav prenesem na nove generacije.“

Brojna gradiška publika uživala je u kompozicijama Betovena, Bramsa, Pabla de Sarasate.

Info+ kablovski kanal