Vremenska prognoza

petak, 02 maj 2014 13:41

Promovisan zmijanjski vez

Kulturni centar Gradiška i Humanitarno udruženje žena “Duga” iz Banja Luke organizovali su druženje,Proljetni soare o tradicionalnom vezu.

Promovisan zmijanjski vez

Cilj je bio da se promoviše zmijanjski vez kojim su ukrašene nošnje i ostali radovi izloženi u gradiškom hramu kulture. Inače, zmijanjski ili plavi vez kao motiv našeg tradicionalnog blaga nominovan za UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. “U saradnji sa Muzejom RS od početka 2013.godine intenzivno radimo na promociji zmijanjskog veza kako bi dobili mjesto na UNESKO-voj list. Mi u svojoj radionici u Banjaluci organizovali smo školu zmijanjskog veza gdje žene uče kako izrađivati ovaj vez po tradicionalnim metodama, sa domaćom vunom i plavim konceem” kaže  Ana Bratašević, portparol Humanitrnog udruženja žena “Duga” iz Banja Luke.

Zmijanjski vez je najstariji veza na Balkanu, rekli su iz ovog banjalučkog Udruženja,te zaslužuje mjesto na UNESCO-voj listi, zbog svoje univerzalne, ali i tradicionalne vrijednosti i specifičnog vizuelnog jezika, kao pečata komunikacijske forme našeg narodnog blaga.”Zmijanjski vez treba promovisati, a Gradiška nam zbog svog geografskog položaja omogućava specifičnu platformu za širenje tradicionalne kulture”, kaže Brataševićeva.

U izložbi tradicionalnih radova učestvovalo je i KUD “Kolovit” koje se predstavilo sa originalnim nošnjama ukrašenim zmijanjskim vezom. “Imamo taj vez na nošnjama janjskim, kupreškim koji je rađen nešto drugačije u drugim bojama” rekao je Mirko Borjanović, umjetnički rukovodilac KUD-a “Kolovit” iz Gradiške.

Planirano je da se zmijanjski vez promoviše na prostorima Republike Srpske. Tome može mnogo doprinijeti  KUD “Kolovit” koji bi u saradnji sa  Humanitarnim udruženjem žena “Duga” trebali organizovati još jednu izložbu na kojoj će predstaviti nove radove ukrašene zmijanjskim vezom.

Info+ kablovski kanal