Vremenska prognoza

sreda, 24 april 2019 15:48

Otvorena izložba "Gradiški mostovi na Savi"

U Zavičajnom muzeju Gradiška, povodom Dana grada Gradiška, otvorena je izložba „Gradiški mostovi na Savi“, autora Bojana Vujčića. Izložba prati period od prvog pontonskog mosta na Savi iz 1922. godine, sve do današnjeg mosta, koji je sagrađen 1956. godine.

Otvorena izložba "Gradiški mostovi na Savi"

„Građa je sveobuhvatna – iz arhiva Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Zavičajnog muzeja Gradiška, korištena je različita štampa i literatura, zatim fotografije iz Gradskog muzeja u Novoj Gradišci. Mostovi su tu da spajaju i razdvajaju. Znamo kada se sruši most, kao što je sadašnji most srušen 1995, kako dolazi do prekida saobraćaja i otežanih komunikacija. Tako i izgradnjom mosta – 1922. kada je sagrađen most, počeo je razvoj trgovine koji je pred Prvi svjetski rat bio u stagnaciji“, naveo je Vujčić, viši kustos istoričar.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić.

„To je priča o mostu, njegovom istorijatu, ali pokazuje nešto više, nešto što je, po meni bitnije, a to je proaktivna uloga Gradiške kroz istoriju, koja je uvijek željela da gradi mostove i pravi veze prema naprednim narodima. Gradiška ima šansu, ima poziciju i mislim da je zadržala tu proaktivnu energičnu želju i volju da idemo naprijed“, rekao je gradonačelnik Adžić.

Za sve zainteresovane, izložba „Gradiški mostovi na Savi“ biće otvorena naredne tri sedmice.

Info+ kablovski kanal