Vremenska prognoza

petak, 21 septembar 2018 16:06

Otvorena izložba „Nemanjići – rađanje kraljevine“

U Zavičajnom muzeju Gradiška otvorena je izložba „Nemanjići – rađanje kraljevine“ autora Petra Đinovića.

Otvorena izložba „Nemanjići – rađanje kraljevine“

Izložbu čine umjetnička djela namjenski stvarana za istoimenu seriju RTS-a i mogu se vidjeti autentične replike srednjovjekovnih odjevnih predmeta, oruđa i oružja koji su rađeni na čistoj istorijskoj osnovi, sa pažljivim dorađivanjem umjetnika.

Autor Petar Đinović je rekao da je cilj ove izložbe da se skrene pažnja, prije svega mladim ljudima, ne period srpske istorije koji je vezan za Nemanjiće.

„Istorija je kao jedna spirala ona se ponavlja. Mnogo razloga ima zašto je taj period važan. Tadašnje porodice su bile čvršće, više je bilo poštovanja, mladi i stariji su bili u zdravijim odnosima“ rekao je Petar Đinović, autor izložbe.

Direktor gradiškog muzeja Bojan Vujinović kaže da je vidjevši ovu izložbu u Banja Luci odlučio da je priredi i za građane Gradiške. Izložba „Nemanjići rađanje kraljevine“ je postavljena i okviru manifestacije „Dan starih zanata, viteštva i tradicije“.

„Ovo je samo dio kostima koji su korišteni u seriji za koju je napraveljeno preko 800 kostima“ rekao je Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

Izložba „Nemanjići – rađanje kraljevine“ autora Petra Đinovića u Zavičajnom muzeju Gradiška biće otvorena naredne tri nedjelje.

Info+ kablovski kanal