Vremenska prognoza

utorak, 29 maj 2018 20:20

Otvorena izložba „Nemojte nas zaboraviti“

Povodom stogodišnjice od završetka Prvog svjetskog rata u Zavičajnom muzeju Gradiška otvorena je izložba prvog srpskog foto-reportera i autora dokumentarnih fotografija Riste Marjanovića pod nazivom “Nemojte nas zaboraviti”.  

Otvorena izložba „Nemojte nas zaboraviti“

Na oko šezdeset postavljenih fotografija prikazani su ratni dobrovoljci, stradanje Šapca, zbjegovi po Mačvi, Cer, povlačenje preko Albanije, proboj Solunskog fronta...

Autora izložbe Branislav Stanković, viši kustos istoričar Narodnog muzeja u Šapcu, naglasio je da su ovi radovi bili izloženi 1916. godine na Savezničkoj izložbi ratne fotografije u Parizu i na najvjerniji način prikazali dešavanja u tadašnjoj ratnoj Srbiji.

Na ovoj izložnbi predstavljen je samo dio fotografskog opusa Riste Marjanovića koji inače broji oko 8000 fotografija.

Izložba je plod saradnje Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnog muzeja u Šapcu, Muzeja Novog Sada i Vojnog muzeja u Beogradu i 2014. godine bila je najposjećenija izložba u Srbiji. Sa velikim zadovoljstvom izložbu su predstavili i u Zavičajnom muzeju Gradiška.

 „Ovo je na neki način najava svega onog što priređujemo, a to je izložba i monografija Bojana Vujčića vezano za Gradišku u Prvom svjetskom ratu od 1914. do 1918. godine“ rekao je Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

Izložba pod nazivom “Nemojte nas zaboraviti” u Zavičajnom muzeju Gradiška biće otvorena naredne tri sedmice.S ozbirom da je muzej sa osnovnim i srednjiim školama potpisao protokol o saradnji, nadaju se da će učenici u tom periodu posjetiti ovu izložbu kako bi naučili nešto više o Prvom svjetskom ratu i o onom šta se dešavala u tom periodu na prostoru opštine Gradiška.

Info+ kablovski kanal