Vremenska prognoza

četvrtak, 12 jul 2018 08:51

Petrovdanski sabor folklora po 12. put u Brezik Lamincima

Mjesna zajednica Brezik Laminci i ove godine se založila za očuvanje tradicije i običaja ovih prostora.

Petrovdanski sabor folklora po 12. put u Brezik Lamincima

Petrovdanski sabor folklora je po 12. put organizovan od strane Kulturno-umjetničkog društva „Dukati“ iz ovog mjesta. Tokom dvodnevne manifestacije nastupa ukupno 27 društava iz BiH, Srbije i Hrvatske. Većina njih u Brezik Lamincima gostuje već nekoliko godina, gdje zajedno sa domaćinima oživljavaju sjećanja na igre i pjesme iz prošlih vremena.

Dok ostala društva igraju jedno veče, gosti iz Smedereva nastupaju oba dana Petrovdanskog sabora folklora. Kažu da već dvanaest godina sa zadovoljstvom dolaze u Brezik Lamince.

„Mi smo svi kao jedna velika porodica. Za djecu su ovakva druženja veoma korisna, jer nisu na ulici već putuju i upoznaju kulture drugih naroda“, rekao je Sreten Simić, iz KUD-a „Jerina“ iz Smedereva.

Organizacija dvodnevnog sabora folklora nije nimalo lak posao, kaže Ranko Cumbo, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva „Dukati“. Ipak, vrijedi, jer ova manifestacija dokazuje da običaji i kultura predaka nisu zaboravljeni.

„Cilj ove manifestacije je da pokažemo mlađim generacijama i da na njih prenesemo našu tradiciju i običaje. Poenta svega je druženje među članovima“, naveo je Cumbo.

Za mještane Brezik Laminaca dani Petrovdanskog sabora folklora su jedni od najposebnijih u godini.

„Ovo je prilika da se svi okupimo i dočekamo drage goste iz susjednih gradova i država“, rekla je mještanka Ranka Perić Romić.

Narod koji čuva i njeguje svoju kulturnu baštinu i istoriju je narod koji ima perspektivu i budućnost, mišljenja je načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić. Ističe da je Lokalna uprava dala svoj doprinos Saboru folklora.

„Mi smo pomogli u obnavljanju pozornice koja puno znači KUD-u „Dukati“. Učestvujemo u dogradnji društvenog doma, i u novoj prostoriji će društvo moći uvježbavati koreografije u zimskom periodu. Lokalna uprava će uvijek stajati uz ovakve manifestacije i pomagati da se očuvaju naša tradicija i običaji. Nastojaćemo da to iskoristimo kao našu turističku ponudu što će biti od koristi za čitavu lokalnu zajednicu“, naglasio je Ažić.

Petrovdanski sabor folklora u Brezik Lamincima uvršen je u program „Gradiškog ljeta“.

Info+ kablovski kanal