Vremenska prognoza

ponedeljak, 13 jul 2015 14:34

Petrovdanski sabor okupio brojne posjetioce i učesnike

I ove godine je 11. i 12. jula u mjesnoj zajednici Brezik Laminci po deveti put upriličen Petrovdanski sabor folklora, tradicionalna manifestacija koja je ovo gradiško selo pretvorila u pravu oazu narodne igre, pjesme i običaja.  

Petrovdanski sabor okupio brojne posjetioce i učesnike

Sudeći po broju posjetilaca, ovogodišnji dvodnevni sabor u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Dukati” iz Brezik Laminaca, Aktiva žena “Breza”, humanih mještana ovog kraja, te lokalne zajednice, opravdao je očekivanja. I učesnika je bilo više nego ikad koji su došli iz Srbije, Hrvatske i okolnih opština, a za to su se potrudili  domaćini Kulturno umjetničko društvo „Dukati“.

Nije u Brezik Lamincima bilo samo pjesme i igre. Predstavljene su i narodne rukotvorine, te eksponati iz laminačkog i drugih krajeva, koji su odavno pali u zaborav.  Osim pića, rakije i vina, promovisana je i tradicionalna narodna kuhinja.Na gastro festu predstavili su se  domaćini aktiv žena Breza i vrijedne domaćiće iz Zalužana.

Osim igre, pjsme, izložbe hrane i narodnih rukotvorina, na Petrovdanskom saboru upriličeno je tradicionalno mašalanje, defile svih učesnika i zabava za sve posjetioce i goste.Deveti Sabor folklora u Brezik Lamincima podržali su predstavnici opštine Gradiška, ministarstvo prosvjete i kulture RS i drugi sponzori. Ovom manifestacijom organizatori nastoje da održe tradiciju i kulturu, a krajnji cilj je okupljanje maldih i druženje.

Iduće godine, održaće se jubilarni- deseti sabor, koji će, kako najavljuju organizatori , okupiti još više kulturno-umjetničkih društava.

Info+ kablovski kanal