Vremenska prognoza

petak, 14 septembar 2018 21:48

Počeo 16. Festival folklora u Gradišci

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Kolovit“ u Gradišci je počeo tradicionalni Međunarodni festival folklora.

Počeo 16. Festival folklora u Gradišci

Festival se održava 16. godinu zaredom. Za razliku od prethodnih, ovogodišnji festival je organizovan na otvorenom, na ljetnoj pozornici Kulturnog centra.

„Prvo veče je rezervisano za etno i tradicionalne pjesme. Imamo sedam grupa iz RS, Hrvatske i Srbije. Svako se predstavlja sa tri do četiri bloka pjesama. Pored pjevanja biće i svirke na tradicionalnim instrumentima“, rekao je Mirko Borjanović, predsjednik KUD-a „Kolovit“ Gradiška.

Gosti iz drugih gradova i država istakli su da im je veliko zadovoljstvo jer nastupaju u Gradišci.

Festival folklora, kao i svake godine, podržala je Opština Gradiška.

„Opština podržava rad „Kolovita“, kao i svih ostalih kulturno-umjetničkih društava sa područja Gradiške jer su oni ambasadori naše tradicije i običaja“, rekla je Dragana Ilić, načelnik Službe načelnika opštine Gradiška.

16. Festival folklora dio je manifestacije „Gradiška jesen“.

Drugog  festivalskog dana na ljetnoj pozornici Kulturnog centra od 20 h biće održano „Veče tradicionalne igre“. Trećeg dana, u nedjelju, kod starog hrasta u Novoj Topoli biće upriličena manifestacija „Pod orasom kolo vode vile“, koja će početi od 19 h. Tom prilikom planiran je revijalni prikaz narodne nošnje, kao i predstavljanje knjige „Narodne nošnje u Lijevču polju“, autora Daria Drinića.

Info+ kablovski kanal