Vremenska prognoza

ponedeljak, 30 septembar 2019 10:16

„Poetika, muzika i mašićke bune“

Na izletištu „Majur“ u Mašićima kod Gradiške održana je književna manifestacija pod nazivom „Poetika, muzika i mašićke bune“.

„Poetika, muzika i mašićke bune“

Organizatori su Udruženje „Skomrah“ i Udruženje književnika Republike Srpske Podružnica Gradiška, čiji je predstavnik Željko Galonja rekao je da je cilj mnaifestacije borba protiv zaborava i pokušaj da se ovim rasvijetli naša prošlost o kojoj se malo govorilo u prošlom vijeku.

„Ovo je buna koju dižemo sami protiv sebe, jer svaki pobunjenik treba da uđe unutar sebe i očisti sve negativnosti koje posjeduje, to je nehaj prema istoriji, tradiciji, kulturi, ali prvenstveno da očuvamo srpski jezik i ćirilično pismo. Mašićke bune su malo pominjane bile su 1806. i 1834. godine. Ta prva bila je posebno važna , jer je bila prva pa možemo reći na prostorima Bosne i Hercegovine u sjevernom djelu i preko Save nastalo je selo Mašići“ rekao je Željko Galonja, organizator.Program ove manifestacije bio je bogat nastupili su književnici, učenici OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Turjaka i izvorne pjevačke grupe.Inače, ovaj kulturni događaj je posljednji u nizu koji je organizovan u okviru manifestacije „Gradiška jesen 2019“.

Organizatori kažu da je proteklih dana bilo je dosta raličitih manifestacija po kojima Gradiška postaje prepoznatljiva u regionu.Iz Turističke oraganizacije ističu da su zadovoljni ovogodišnjim programom „Gradiške jeseni“ te da je svako mogao pronaći nešto za sebe.Turistička organizacija u narednom periodu planira pripremati programa za Gradišku zimu, a prije toga podržaće i trodnevni Sajam meda koji će biti održan polovinom oktobra.

Info+ kablovski kanal