Vremenska prognoza

utorak, 08 septembar 2020 13:57

Postavljena statua Veljka Čubrilovića

Na trgu u Gradišci, posvećenom znamenitoj porodici Čubrilović i srpskom narodnom učitelju i učesniku Sarajevskog atentata Veljku Čubriloviću, postavljena je dugo očekivana statua. Sve je trebalo da bude završeno mnogo ranije, ali epidemiološka situacija pomjerila je planirane rokove.

Postavljena statua Veljka Čubrilovića

Sada kada je centralni trg u Gradišci cjelovit, u Zavičajnom muzeju, čiju je inicijativu podržala Gradska uprava, su ipak zadovoljni.

Osim Trga posvećenog srpskoj porodici Čubrilović, u završnoj fazi je i snimanje dokumentarno-igranog filma „Učitelj u lancima“. Svečano otvaranje Trga, predstavljanje filma, ali i knjige profesora Đorđa Mikića planirano je tokom ovog  mjeseca, povodom obilježavanja krsne slave grada Male Gospojine.

Veljko Čubrilović je rođen 1886. godine u Gradišci, u porodičnoj kući, koja se nalazila u neposrednoj blizini današnjeg Trga. Bio je učitelj i učesnik u organizovanju Sarajevskog atentana na austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda. Zbog toga ga je Sud u Sarajevu osudio na smrtnu kaznu vješanjem, koja je izvršena u februaru 1915. godine.

Info+ kablovski kanal