Vremenska prognoza

ponedeljak, 08 jun 2020 14:01

Povelja Zavičajnom muzeju Gradiška

Zavičajnom muzeju Gradiška dodijeljena je Povelja za 50 godina rada i izuzetne rezultate u očuvanju kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Povelja Zavičajnom muzeju Gradiška

Direktor ove ustanove Bojan Vujinović kaže da im priznanje znači, jer muzej ove godine obilježava značajan jubilej.
"Daleko 1970. godine muzej je krenuo sa radom.Nama je pripala čast da dobijemo priznanje, ali svakako i odgovornost da obilježimo 50 godina muzeja što ćemo svakako uraditi nizom aktivnosti. Jedna od njih je otvaranje trga Čubrilovića sa statuom i dokumentarno igranim filmom "Učitelj u lancima" kao i izložbom" kaže Vujinović.
Svakako će biti tu i priča o Borislavu Bori Nježiću. Radiće se dokmuntarni film o njegovom životu i monografija koju piše njegov kolega Dule, istoričar umjetnosti iz Beograda.
"Takođe će biti postavljena bista Bori Nježiću koju će donirati porodica. Mi smo dobiti čitav njegov legat koji se sastoji od najmanje 100 umjetničkih djela. On je pravio vrsne mozaike koje je izlagao po svijetu.Prvi put će biti kamena kolonija Boro Nježić. Moćiće se prijaviti umjetnici iz čitavog svijeta te će raditi na dvije zadane i dvije slobodne teme" rekao je Bojan Vujinović.
U Zavičajnom muzeju trenutno je postavljena izložba Društva konzervatora Srbije ”Srpska revolucija i stvaranje moderne srpske države 1804-1878".

Info+ kablovski kanal