Vremenska prognoza

petak, 27 septembar 2019 11:06

Predstavljena knjiga „Bosanska Gradiška i okolina u Prvom svjetskom ratu“

Knjiga pod nazivom „Bosanska Gradiška i okolina u Prvom svjetskom ratu“ autora Bojana Vujčića predstavljena je publici u Kulturnom centru Gradiška.

Predstavljena knjiga „Bosanska Gradiška i okolina u Prvom svjetskom ratu“

Knjiga se odnosi na period Prvog svjetskog rata, te zahvata jedan period prije početka rata kao i period nakon prevrata 1918. godine.

„Knjiga donosi nešto novo, što do sada nije viđeno, nova arhivska dokumenta, čak smo koristili i neke Francuske novine. U knjizi su spomenuti Sarajevski procesi, banjalučki veleizdajnički procesi, stradanje našeg stanovništva u samom gradu kao i na frontovima“ rekao je Bojan Vujčić, autor knjige.

O knjizi su na promociji pored autora govorili i recenzenti prof. dr Dragiša Vasić i prof. dr Borivoje Milošević.

“Ovo je knjiga od velikog značaja ne samo za Gradišku već i za srpsku istoriografiju u Republici Srpskoj. Autor je ispisao do sada nepoznate stranice iz prošlosti Gradiške I knjiga dolazi u pravom trenutku, jer se tokom ove  I prethodne godine obilježava zavšetak Prvog svjetskog rata” kaže prof. dr. Borivoje Milošević, recenzent.

Bojan Vujćić knjigu je radio više godina. Kaže da nije bilo lako prikupiti sve podatke, ali da mu je najviše pomagao arhiv Zavičajnog muzeja koji je prije desetak godina pronađen u zgradi stare Opštine. 

Što se tiče arhiva za sada je zavedeno oko 6 000 dokumenata, te  predstoji obrada drugih dokumenata, jer arhiva sadrži najmanje još 10 000 dokumenata iz perioda poslije Prvog svjetskog rata, Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije.

Knjiga „Bosanska Gradiška i okolina u Prvom svjetskom ratu“  će biti podijeljena osnovnim školama i javnim ustanovama tako da će biti dostupna široj čitalačkoj publici.

Info+ kablovski kanal