Vremenska prognoza

sreda, 20 novembar 2019 12:15

Predstavljena knjiga „Valcer kozarskih rafala”

U Narodnoj biblioteci u Gradišci održana je promocija knjige “Valcer kozarskih rafala” autora Vasilija Karana.

Predstavljena knjiga „Valcer kozarskih rafala”

Roman govori o epopeji Kozarčana koja je bila najžešća 1942. godine na Kozari i u cijelom Potkozarju. Glavni junak romana je  Borko Karan, autorov brat od strica, koji je za vrijeme ofanzive na Kozari tokom Drugog svjetskog rata ostao sam u planini.

„Govori o šesnaestogodišnjem borcu sa gelerom u stomaku i ostao je sam sklonjen u jednoj rupi. Nije mogao da hoda. Bio je poneki civil koji mu je nekad dao komad kuruze,a najteža je bila žeđ i bolovi u stomaku“ rekao je  Vasilije Karan, autor knjige.

Vasilije Karan rođen je 1934. godine u Međuvođu (Pogleđevo) kod Kozarske Dubice. U toku rata, na Kozari, izgubio se od roditelja, pa je bez ikoga svoga, preživjeo ratne dane na brdima ove planine i tom vremenu, kao sjećanje, posvetio je više svojih knjiga. Do sada je napisao 40 knjiga, od toga 12 romana i više od 300 priča, putopisa i reportaža.

O njegovom rad na ovoj promociji govorio je književnik Željko Galonja.

“Vasilije zaslužuje da se o njemu priča I govori. To je hroničar, istoričar I sve što je pisao vezano je za Kozaru” kaže Željko Galonja, književnik.

U Narodnoj biblioteci nastoje organizovati što više ovakvih događaja te ističu da mjesečno imaju i po tri promocije književnih djela sa raličitom tematikom.U ovoj ustanovi su najavili da će naredne sedmice oragnizovati predstavljanje zbrike poezije mladog pjesnika Stefana Višekrune iz Trebinja.

Info+ kablovski kanal