Vremenska prognoza

utorak, 22 maj 2018 14:28

Premijerno prikazan film “Ruski oficir sa Kozare“

Dokumentarni film „Ruski oficir sa Kozare“ autora Milana Pilipovića premijerno je prikazan u Kulturnom centru u Gradišci.

Premijerno prikazan film “Ruski oficir sa Kozare“

Film govori o Vladi Zrniću, penzionisanom pukovniku sovjetske i ruske avijacije, rodom iz Turjaka.

„Vojnička karijera Vlade Zrnića me je impresionirala, jer je u teškim vremenima nakon Drugog svjetskog rata bilo vrlo komplikovano dospjeti na vodeće Sovjetske akademije, i još dostići sam vrh, kao što je to Zrnić uspio. Kolebao sam se kakav pristup da pronađem u filmu, ali mislim da sam pronašao pravi put. Film govori o Vladi koji svoju kćerku Jelenu vodi stazama svoga djetinjstva. Bili su na Kozari, u Turjaku i okolini, a ja sam ih pratio“, naveo je autor filma Milan Pilipović.

Nakon što je u Drugom svjetskom ratu izgubio roditelje i brojnu rodbinu, Vlado Zrnić je 1947. godine otišao na školovanje u tadašnji Sovjetski savez, gdje je zavšio najviše vojne škole.  Bio je pilot u 645. jurišnom i 916. lovačkom puku sovjetske avijacije, i profesor u Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji „Jurij Gagarin“ u Moskvi. Zrnić i danas živi u Moskvi gdje ima status veterana rata. Napisao je autobiografsku knjigu „Kozara“ koju je posvetio svome zavičaju. Rodni kraj ne zaboravlja i uvijek mu se rado vraća. Kaže da ga je snimanje filma nakratko vratilo u prošlost.

„Osjećam obavezu da živim sa zavičajem. Mnogo radim da očuvam uspomene, te da priče i događaje iz prošlosti prenesem na nove naraštaje“, naglasio je Zrnić.

Poseban pečat filmu svojom muzikom dala je ženska pjevačka grupa Katedre za etnomuzikologiju na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, kao i članovi Izvorne pjevačke grupe „Potkozarje“ iz Prijedora.

Premijeru filma „Ruski oficir sa Kozare“ autora Milana Pilipovića ispratila je brojna publika u Kulturnom centru u Gradišci.

Info+ kablovski kanal