Vremenska prognoza

utorak, 22 septembar 2020 13:16

Prikazan dokumentarno-igrani film “Učitelj u lancima”

Dokumentarno – igrani film „Učitelj u lancima“, posvećen Veljku Čubriloviću, srpskom narodnom učitelju i učesniku Sarajevskog atentata, premijerno je prikazan u Gradišci.

Prikazan dokumentarno-igrani film “Učitelj u lancima”

U skladu sa epidemiološkim mjerama, prikazivanje filma organizovano je na ljetnoj pozornici Zavičajnog muzeja.

Film autora Milana Pilipovića je snimljen u produkciji Zavičajnog muzeja i uz podršku Gradske uprave. Realizovan je u ovkiru šireg projekta koji je posvećen znamenitoj porodici Čubrilović. „Lik Veljka Čubrilovića fascinirao je mnoge u timu koji je radio ovaj projekat“, ističe Pilipović dodajući da je izuzetan značaj Veljka Čubrilovića za demokratizaciju i oslobođenje naših krajeva, kojeg još uvijek, naglašava, mnogi nisu svjesni.

Scenarista dokumentarnog dijela filma, kustos istoričar Zavičajnog muzeja Bojan Vujčić, koji je incirao i izgradnju trga posvećenog porodici Čubvrilović, ističe da su obišli mnoga mjesta u kojima je boravio i sam Veljko. „Osim Gradiške, gdje je završio osnovnu školu, stigli smo u Novi Sad i Sombor, gdje je Veljko nastavio školovanje, zatim Tuzlu, i Priboj, gdje je radio kao učitelj i na Majevicu, gdje na kraju Veljko Čubrilović 1914. godine i uhapšen“,navodi Vujčić i dodaje da je podršku u realizaciji ovog projekta pružila i unuka Veljka Čubrilovića, Vera Vujčić.

Scenarista igranog dijela filma, direktor i glumac Gradskog pozorišta Gradiška Draško Vidović ističe zadovoljstvo radom kompletne ekipe na ovom projektu, koja je, ističe, vrlo profesionalno pristupila ovom poslu.

Ulogu Veljka Čubrilovića tumači glumac Zlatan Vidović, a osim njega, u filmu glume Draško Vidović, Admir Mešić, Miljka Brđanin, Đorđe Janković i drugi.

Info+ kablovski kanal