Vremenska prognoza

petak, 11 septembar 2020 14:24

Radionice „Izradi mozaik“ u Zavičajnom muzeju Gradiška

Učesnici 1. Međunarodnog simpozijuma u kamenu - Boro Nježić, koji se u Gradišci održava u čast jednog od najpoznatijih srpskih mozaičara i slikara sa ovih prostora, vrijedno rade na stvaranju umjetničkih djela koja će ostati Gradišci.

Radionice „Izradi mozaik“ u Zavičajnom muzeju Gradiška

Po ugledu na vrsne vajare i mozaičare koji već nekoliko dana stvaraju umjetnička djela u prostoru, i najmlađi sugrađani pokazuju svoju kreativnost i sklonost ovim umjetničkim disciplinama.

U okviru Simpozijuma, rade se dva mozaika koja će biti ugrađena u staze na šetalištu pored rijeke Save i dvije skulpture koje će svoje mjesto naći na prepoznatljivim mjestima u grada.

Osim toga, do kraja ovog Simpozijuma, nastaće još jedan veliki mozaik posvećen Djeci Kozare.

Zoran Đajić, jedan od učesnika simpozijuma, godinama se bavi istraživanjem duhovnosti u kamenu. Iza sebe ima veliki broj kolonija i smatra da su one višestruko značajne za mjesta u kojima se održavaju.

Prvi međunarodni Simpozijum u kamenu – Boro Nježić završava 15. septembra.

U sklopu njega biće prezentovan dokumentarno-igrani film o Bori Nježiću pod nazivom ”Kamen pamti” i upriličena postavka legata ovog istaknutog srpskog umjetnika porijeklom iz gradiškog sela Romanovci.

Info+ kablovski kanal