Vremenska prognoza

petak, 26 jun 2020 14:45

Svjedočenje o stradanju djece u logoru Sisak

Kulturni centar Gradiška predstavio je prvi dokumentarni film u vlastitoj produkciji pod nazivom „Golgota kozaračkog djeteta“. To je potresno svjedočenje o djetinjstvu Bože Vidačkovića, osmogodišnjeg dječaka koji je prošao sav pakao logora za djecu u Sisku.

Svjedočenje o stradanju djece u logoru Sisak

„Kultura sjećanja nas je podstakla da se usudimo, u skromnim uslovima, kroz ovaj zapis sačuvati svjedočenje o stradanju djece. Film je pun naboja i emocije, svjedočili smo golgoti osmogodišnjeg djeteta koje se snalazilo u logoru gdje su im časne sestre trovale hranu, stavljale staklo u hljeb“, priča Željko Blagojević, direktor Kulturnog centra i dodaje da je Božo preživio i tešku zdravstvenu traumu zbog gladovanja. „Fascinantan je osjećaj slobode, pri susretu s partizanima, koju Božo dočarava na kraju ovog dokumentarca i šalje svojevrsnu poruku o važnosti slobodnog življenja“, ističe Blagojević.

„Osim istorijskih činjenica, ovaj film je značajan posmatrajući ga komparativno i kroz vaspitno-obrazovni kontekst odrastanja djece tada i sada“, kaže Blagojević i dodaje da je namjera Kulturnog centra kandidovati ovaj projekat kod Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Božo Vidačković se nakon proživljene golgote, kasnije isprofilisao kao društveno vrlo aktivna osoba, pa je u Kulkturnom centru predstavljena i izložba njegovih postignuća i priznanja koja je dobijao kroz život.

Božo Vidačković, vrlo narušenog zdravstvenog stanja i u poznim godinama, ipak je prisustvovao predstvaljanju dokumentarnog filma u Kulturnom centru.

Info+ kablovski kanal