Vremenska prognoza

četvrtak, 03 oktobar 2019 13:02

U Gradišci predstavljena knjiga „Generalisimus Suvorov“

Roman „Generalisimus Suvorov“ predstavljen je gradiškoj čitalačkoj publici u Narodnoj biblioteci Gradiška.

U Gradišci predstavljena knjiga „Generalisimus Suvorov“

Autor romana je Leontije Rakovski, a prevod na sprski je uradio Vladimir Krčkovski. On je naveo da se za podvig prevođenja, dug pet godina, odlučio sa ciljem da što više ljudi i na ovim prostorima sazna za ruskog generalisimusa Aleksandra Suvorova.

„Ovo je knjiga i ličnost za koju svako u Rusiji zna, ali nažalost to kod nas nije slučaj. Međutim, sada, nakon 220 godina od njegove smrti i to se mijenjea“, rekao je Krčkovski.

Aleksandar Vasiljevič Suvorov je bio ruski vojskovođa i nacionalni heroj. Jedini je vojskovođa u istoriji koji nije izgubio nijednu bitku.

„Njegova važnost se ispostavila i kasnije kada je prizivan za vrijeme Drugog svjetskog rata, u najtežim momentima kada je Moskva bila pred padom. On je danas pred procesom kanonizacije od strane Ruske pravoslavne crkve“, naveo je Dejan Karlica, profesor istorije.

Knjigu je prošle godine objavilo Udruženje za očuvanje tradicije iz Prijedora.

„Želimo da istorijske ličnosti svih naroda i nacionalnih manjina koji žive u BiH predstavimo široj javnosti, jer puno je istorijskih ličnosti koje nisu obrađene kroz školski sistem“, objasnio je Željko Šormaz, direktor ovog Udruženja.

Pored njih, promociju knjige u Gradišci je organizovala Narodna biblioteka i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Gradiška.

„U programu rada „Prosvjete“ nalazi se upoznavanje sa istorijom, tradicijom, sa običajima i navikama u našoj i svjetskoj istoriji“, izjavila je Radana Stanišljević, predsjednik SP I KD „Prosvjeta“ Gradiška.

Nakon Gradiške, knjiga će biti promovisana u Kotor Varošu, Srpcu, Kozarskoj Dubici i Trebinju.

Info+ kablovski kanal