Vremenska prognoza

sreda, 26 jun 2019 19:43

U toku je Likovno-ekološka kolonija “Bardača-Srbac 2019”

U toku je 36. saziv Likovno-ekološke kolonije “Bardača-Srbac” u zaštićenom području Bardača. Tema ovogodišnje Kolonije je “800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve” a učestvuje jedanaest slikara iz Beograda, Podgorice, Cetinja, Banjaluke, Gradiške i Prijedora.

U toku je Likovno-ekološka kolonija “Bardača-Srbac 2019”

„Za mene je priroda veoma inspirativna. Ovdje je priroda intenzivna i specifična. Danas smo imali sreće sa vremenom, koje nas do sada nije služilo, ali utisci su bez obzira na to veoma jaki. U mom slučaju to se sve uvijek pokaže na radu, čak i kasnije kada se vratim kući“, ispričala je slikarka Jasna Nikolić, iz Beograda.

Ovo je jedna od najstarijih likovnih kolonija bivše Jugoslavije, koju je 1984. pokrenuo Rajko Petković, likovni umjetnik iz Novog Sada. Fundus Kolonije do sada broji više od 600 slika.

“Od toga 200 slika je u institucijama. Najljepše je kada slike nisu u depou. Moram naglasiti da mi nemamo uslova čuvanja. Nadam se da će se u narednom periodu to promijeniti, imajući u vidu da ova likovno-ekološka kolonija za 35 godina postojanja održala više od 400 izložbi, čime se ne mogu pohvaliti ni mnogo veći gradovi”, rekao je Stevan Umljenović, sekretar LEK “Bardača-Srbac”.

Iz lokalne uprave opštine Srbac  poručuju da neće odustati od ovog prirodnog rezervata, koji je nekada bio dom 178 vrsta ptica, te je Bardača dobila i međunarodnu zaštitu.

“Opštinska uprava neće odustati od stvaranja potrebnih preduslova i preduzimanja konkretnih mjera da se nivo nekadašnjih kvaliteta Bardače vrati na staro stanje”, izjavio je Mlađan Dragosavljević, načelnik opštine Srbac.

Likovno-ekološka kolonija će trajati do 30. juna, nakon čega će biti upriličene izložbe nastalih radova u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Trebinju, Višegradu, Laktašima i Gradišci.

Info+ kablovski kanal