Vremenska prognoza

ponedeljak, 20 januar 2020 19:53

Nakon zimske pauze, učenici sjeli u školske klupe

Jutros je počela nastava u drugom polugodištu u svih sedam osnovnih i tri srednje škole na području Gradiške. Nakon zimskog raspusta koji je trajao nešto više od tri sedmice, učenici su ponovo sjeli u školske klupe.

Nakon zimske pauze, učenici sjeli u školske klupe

Početak školske godine poklopio se sa obilježavanjem krsne slave Sveti Jovan, pa opravdanih izostanaka ima i među učenicima i među nastavnicima. „Sa terena sam dobila informacije da u svim školama ima grijanja i da su ispunjeni svi drugi uslovi za nesmetan početak nastave u drugom polugodištu“, ističe Nada Gustovarac, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Gradiška.

Na početku školske godine u OŠ „Danilo Borković“ upisan je 781 učenik. „Odstupanja od tog broja na početku ovog polugodišta nema“, kažu u ovoj gradskoj osnovnoj školi.  Za vrijeme zimskog raspusta, nastavnici i uprava ove, ali i drugih škola, bili su uključeni u realizaciju projekta pod nazivom „Škole za 21. vijek“. Riječ je o trogodišnjem regionalnom programu koji ima za cilj da se učenicima omogući sticanje vještina koje su od suštinskog značaja za ostvarivanje pozitivnog doprinosa kulturi i privredi 21. vijeka.  U toku ovog polugodišta, nastavnici i učenici će se pripremati i za polaganje male mature učenika završnih razreda, što se do sada realizovalo kroz eksternu provjeru postignuća učenika devetog razreda iz srpskog jezika i matematike.

I srednjoškolci od jutros kreću u nove školske pobjede. U školskim klupama u Tehničkoj školi su 594 učenika. Inače, u tekuću školsku godinu u ovoj obrazovnoj ustanovi ušli su veoma ambiciozno. „Već su odobreni neki projekti, poput onog o prekograničnoj saradnji, putem kojeg ćemo obezbijediti opremu za mehatroniku. Očekujemo i pozitivan ishod drugih projekata, kroz koje bismo mogli unaprijediti nastavu u struci šumarstvo i obrada drveta, nabavkom CNC mašine za drvo, naglašava Vlado Tomić, direktor Tehničke škole i dodaje da je školi odobreno uvođenje novog zanimanja - tehničara za obradu drveta CNC tehnologijom.

Proljećni raspust traje od 13. do 17. aprila 2020. godine, povezuje se sa vaskršnjim praznicima i nastava će početi 20. aprila. Učenici osnovnih škola nastavu u drugom polugodištu završavaju najkasnije 19. juna, a učenici završnog razreda najkasnije 5. juna.  Nastava se za srednjoskolce završava 10. juna, a za učenike završnih razreda 13. maja.

Info+ kablovski kanal