Vremenska prognoza

četvrtak, 10 decembar 2020 14:23

Obogaćen fond biblioteke u Gimnaziji

U protekla tri mjeseca, u sadržajnu školsku biblioteku stiglo je 160 novih knjiga.

Obogaćen fond biblioteke u Gimnaziji

Iz sredstava škole, direktor Snežana Kočić je obezbijedila 130 naslova, a u biblioteku su u proteklom periodu stigle i vrlo vrijedne donacije. Vjeroučitelj Darko Savić je, putem banjalučke eparhije i vladike Jefrema, obezbijedio komplet vrlo vrijednih knjiga: “Psaltir”, “Liturgija”, “Molitvenik” i “Goraždanska štamparija”.

“Nama je čast u biblioteci imati poklon vladike Jefrema”, ističe bibliotekar Slobodanka Gajić i dodaje da će ove knjige služiti učenicima u nastavi srpskog jezika, vjeronauke i istorije, te ih mogu koristiti prilikom pisanja maturskih radova. Gajićeva takođe ističe važnost knjige Nomokanon. “To je Zakonopravilo Svetog Save, čiji je “Sarajevski prepis” nama posebno značajan, jer nedvosmisleno dokazuje postojanje srpskog naroda na ovim prostorima u vrijeme Svetog Save”, pojašnjava Gajićeva.

I sam vjeroučitelj Savić je biblioteci poklonio 20 primjeraka knjige pod nazivom “Droga – prijetnja čovječanstvu”, smatrajući veoma važnim da se učenici u periodu adolescencije, ali i njihovi roditelji, informišu mnogo više o ovoj prijetnji koja svakodnevno uzima svoj danak.

Bibliotečki fond Gimnazije u Gradišci krasi i knjiga “Narodna istorija Gradiške”, autora Đorđa Mikića, poklon Zavičajnog muzeja Gimnaziji.

Smatrajući da i sami mogu dati značajan doprinos, na akciju prikupljanja i darivanja knjiga školskoj biblioteci, odlučili su se i učenici Gimnazije, organizujući tradicionalnu akciju “Ostavi trag”, kaže inicijator ove akcije i predsjednik Savjeta učenika Gimnazije  Milana Pejić. U Biblioteci su posebno ponosni što je ova incijativa potekla od učenika Gimnaziije, ističući da obogaćivanjem fonda biblioteke bogate i razvnovrsnot knjiga koje će im biti na raspolaganju.

Savjet učenika ove srednje škole organizovao je I akciju prikupljanja novčanih sredstava kojima će praznične poklone obezbijediti za djecu sa Kosova i Metohije. U akciju su se uključili brojni učenici i prosvjetni radnici ove škole.

Nije ovo prva akcija u kojoj učenici Gimnazije pokazaju svoju humanost. Nedavno su organizovali sličnu akciju u kojoj su, prikupljajući novčana sredstva, dali značajan doprinos za izgradnju Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici.

Zbog iskazane solidarnosti i humanosti, predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov  nedavno se, prilikom posjete Gradišci, zahvalio, među ostalima i Gimnaziji, darujući im zahvalnicu i knjigu “Humano srce Srpske”, autora Slavka Basare.

Info+ kablovski kanal