Vremenska prognoza

subota, 26 april 2014 11:53

Ministar Mirjanić obišao poplavljena područja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić sa saradnicima je obišao plavljena područja u Gradišci i crpnu stanicu Liman gdje se sastao sa načelnikom opštine Zoranom Latinovićem.

Ministar Mirjanić obišao poplavljena područja

Ministar je rekao da iako hidromeliracioni sistem savskog sliva dobro funkcioniše, problem su stvorile bujične rijeke i velika količina padavina tokom aprila. Veliki problem, ističu nadležni stvara I kanal Osorna-Borna-Ljevčanica, a rekonstrukcija ovog kanala, dodaje ministar, u velikoj mjeri bi doprinijela da se ovakav vodeni talas ne ponovi. Načelnik opšine Gradiška Zoran Latinović ovom prilikom istako je da je na stanje u potkozarskim selima najvećim djelom uticalo neadekvatno održavnje navedene kanalske mreže  tokom proteklih 20 godina, kao i neka tehnička rješenja auto-puta, koji je prepreka za odvod oborinskih voda. Šef Odsjeka komunalne policije i civilne zaštite Boško Pucar ističe da se kanal Osorna-Borna-Ljevčanica povukao u korito i ne izlijeva se više na području Lijevče polja, te se cjelokupna situacija u plavljenim područjima smirila. Što se tiče crpnih stanica, Iz JU „Vode srpske“potvrđuju da su tokom ljeta urađeni remonti i da su svi agregati na njima u ispravnom stanju i rade prema potrebi. Iz „Protivgradne preventive RS“poručuju da će projekat modernizacija sistema zaštite koji bi uskoro trebao krenuti u realizaciju i automatizacija stanica u narednim godinama na vrijeme dati informacije o mogućim nepogodama i poboljšati preventivu u određenim područjima. Imajući u vidu da je na ovom području u poslednjih mjesec dana pala nadprosječna količina kiše, nadležni se nadaju da ove poplave neće otaviti teže posljedice kada je u pitanju imovina mještana plavljenih područja.

Obilazak Limana I plavljenih područja, istakao je ministar Mirjanić, bio je prilika da se nadležni usaglase oko narednih koraka u slučaju daljih vremenskih neprilika I kontinuiranih padavina.

Info+ kablovski kanal