Vremenska prognoza

petak, 04 april 2014 16:41

Otvorena Toplana na biomasu

Načelnik opštine Gradiška i direktor kompanije IEE Banja Luka Dragiša Zečević, zvanično su pustili u rad postrojenje prve “Toplane” na biomasu u BiH. Svečanim otvaranjem predstavljen projekat „Modernizacija sistema daljinskog grijanjana“ opštine Gradiška.

Otvorena Toplana na biomasu

Zečević je ovom prilikom istakao je da su Institut za energetiku i ekologiju Banja Luka i Elnos grupa kao nosioci projekta , kreirali i tržištu ponudili rješenje problema tehnički zastarjelih, ekonomski i energetski neodrživih sistema daljinskog grijanja, kroz koncept primjene ekološkog i energetski efikasnog sistema. “Sve se svodi na to da koristimo domaće resurse, da domaćim znanjem napravimo postrojenje I koristimo domaće gorivo”, istakao je Zečević.

 “Drago mi je da smo danas okončali jedan veliki projekat za nas. Ovim ispunjavamo I obećanja data građanima da ćemo ući u reformske procese ”, kaže Zoran Latinović načelnik opštine Gradiška. Načelnik Gradiške ovom prilikom istakao je prednosti ovog projekta za građane i budžet Gradiške, ali i za cijelu opštinu u ekološkom smislu. „Građani su dobili kvalitetno grijanje, koje je najjeftinije u BiH, opština se oslobodila subvencija prema “Toplani” i gubitaka, pa očekujemo godišnje prihode od 200.000 do 400.000 KM”.

Projekat modernizacije Toplane Gradiška, primjer je budućim projektima ove vrste, istaknuto je tokom otvaranja, u cilju efikasnog i održivog rješavanja problema sistema daljinskog grijanja u opštinama širom RS. Interes za projekat prvi put primjenjen u Gradišci, pokazali su i čelni ljudi drugih opština. Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovale su brojne zvanice, predstavnici društveno-političkog života Gradiške i drugi gosti, koji su nakon ceremonije otvaranja, imali priliku da prisustvuju projekciji dokumentarnog filma „Od mazuta do biomase“.

Info+ kablovski kanal